DELA
Foto: Annika Orre<07_Bildrubrik>På SJÖN Dagens ålänning Tanja Karlsson jobbar på sjön.

”Jag njuter av lediga veckan”

Dagens ålänning heter Tanja Karlsson och bor i Mariehamn Strandnäs. Hon ser ut att inte ha bråttom alls, i motsats till andra som jäktar utanför affären.

– Det stämmer. Jag njuter av det vackra vädret och av att jag har ledig vecka. Det var 22 grader nu när jag gick ut. Varannan vecka tillbringar jag inomhus så det gäller att passa på.

Vad jobbar du med?

– Jag är hud- och spaterapeut och jobbar ombord på Birka. Det har jag gjort sedan jag blev klar med min utbildning i fjol. Före det arbetade jag många år med annat inom samma bolag.

Är det populärt bland resenärerna med behandlingar ombord?

– Det är nog rätt så populärt och vi har många kunder. På helgerna är det nästan alltid fullsatt.

Vad frågar kunderna mest efter?

– Massage är populärast. Men det går lite i vågor, på våren vill kunderna få sina fötter fixade och kroppspeelingar är också efterfrågade under den årstiden. Lite samma är det på hösten också.

Hur ser könsfördelningen ut bland kunderna?

– För massage är det ungefär fifty-fifty. För andra behandlingar är det mest kvinnor. Ännu så, men det kanske ändrar. Allt fler pensionärer börjar också unna sig massage och behandlingar.

Vad gör du när du inte jobbar eller njuter ute?

– Jag har det så lyxigt att jag har min familj ombord, både min sambo och min bästa väninna. Vi jobbar samma skift och kan umgås på ledigheterna. Min sambo och jag bor grannar. Så försöker jag resa till solen nån gång varje år, helst till Karibien.

Och vem vill du hälsa till?

– Till min sambo Rickard Svärd och bästa kompisen Anne Sundström. Och så alla andra kollegor förstås.