DELA

”Jag kallas Ollas-Olle”

Dagens turist är både ålänning och turist, allt-i-ett. Detta påstår han själv i alla fall när vi träffar honom vid fiskståndet i centrum av Godby. Han har köpt rökta flundror för över 20 euro. Flundrorna råkar vara de allra första för säsongen.
– Ja, jag tycker mycket om fisk, säger han.
– Vi håller på att renovera mammas hus i Bjärström och hinner inte laga så mycket mat. Då passar det bra med rökt fisk, nypotatis och åländska tomater. Här i ståndet på parkeringsplatsen brukar vi köpa fisk, den är alltid fin här.
Namnet är Olli Lindén, han kallas ”Ollas-Olle” i byn. Mamman framlidna Sylva Lindén, född Mannerström, står för de åländska rötterna. Han är numera hemma i Esbo.
Är det ett gammalt hus?
– Jo, en fin skeppargård från 1870-talet med härbre och bod och allt. Hela gården med uthus borde rustas upp. Vi har el från förr, nu ska vi dra in vatten. Men samtidigt ska renoveringen utföras med känsla, det ska bli pietetsfullt gjort. Vi har lämnat in ansökan till kommunen.
Olli Lindén har bott elva år utomlands som ekonom inom metallindustrin. Han har bott i Hong Kong, i Spanien och i Storbritannien. Han avslöjar också att han faktiskt är prenumerant av Nya Åland och hänger alltså med i vad som händer på Åland.
Hur mycket är ni på stugan?
– Hela somrarna, nu är det två veckor kvar. Till hösten kommer vi över veckosluten.
Vad tycker du ålänningar ska se i Esbo?
– Vi har ett helt nytt museum som visar fin modern konst, Emma heter det. Det är väl värt ett besök.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN