DELA

”Jag impulsköpte en tavla idag”

Göran Wilhelmsson från Prestgårdenby Jomala är på väg in i Önningebymuseet på söndag eftermiddag.
Vad lockar dig till öppethusdagen?
– Det är faktiskt andra gången jag är hit i dag. Jag var här ensam tidigare och köpte en tavla med havsmotiv.
Se där, var det för att handla konst du kom hit?
– Nej inte alls, det var ett rent impulsköp. Sedan tyckte jag att det var så trevligt här så jag for hem efter resten av familjen. Jag brukar vara hit en gång om året ungefär.
Vad tycker du om snön som kommit då?
– Det är riktigt lagom så här, mer behöver inte komma. Nu är det perfekt, ljust och bra, inte för kallt och ingen blåst. Men senare i veckan lär snön regna bort.
Vad sysslar du med då du inte köper konst?
– Jag är pensionär sedan nio år. Innan dess jobbade jag som brandchef i trettio år men gick i förtidspension på grund av hörselproblem. Men inte är det något problem att få dagarna att gå. Vi är på stugan i Lemland halva året och sex-sju veckor mellan februari och april tillbringar vi i Spanien. Det blir femte året vi hänger med Sundqvist dit nu. Där vandrar vi mycket.
De månader du är hemma i Jomala då?
– Då ägnar jag mycket tid åt Oldboysen i Jomala fbk. Vi har haft rätt mycket projekt, bland annat renoverat två gamla brandbilar. Den första som köptes in till Jomala, år 1954, tog det 1.500 arbetstimmar att få i besiktningsskick. Den andra vi renoverat är från 1962 och var den första på Åland som hade vatten med i bilen. Den har vi fört till museet men nu säger pojkarna att den ska vara med i luciatåget nästa vecka.
Och så får du hälsa.
– Då får det bli till Oldboysen då. Vi ses på tisdag pojkar.

Anne Sjökvist