DELA

”Jag har fått fast en och annan”

Dagens ålänning är den glade Guido Holmberg. Vi träffar honom då han är ute och spatserar vid sjukhuset i det vackra vårvädret.
Hej på dig! Vilket fint och ovanligt namn du har. Var kommer det ifrån?
– Jag vet faktiskt inte.
Så var kommer du ifrån?
– Mariehamn. Jag är född här. När jag var fyra år flyttade jag med familjen till Kimito, eller Kimitoön som den heter i dag. När jag var 20 år kom jag tillbaka hit för att arbeta.
Så vad jobbade du med när du kom tillbaka till Åland?
– Jag jobbade i tullverket. Det var ganska roligt. Jag har fått fast en och annan smugglare under årens lopp, innan jag tillbringade mina sista 20 år i kontoret. Men numera är jag glad pensionär.
Vad gör du som pensionär då?
– Motionerar, det är mitt största intresse. Jag promenerar ganska mycket. Varje vinter så åker jag och min fru till Las Palmas. Där är vi ute och går väldigt ofta. Jag kan hela den staden utan och innan efter alla promenader.
Varför just Las Palmas?
– 1991 bjöd jag min fru Vera dit. Hon fyllde år så vi firade det med resan. Efter det fastnade vi för staden och åker dit varje år. Det är som vårt ställe. Du vet vad dom säger… ”En gång Las Palmas, alltid Las Palmas”!
Faktiskt sant. Så vem vill du hälsa till?
– Alla mina barnbarn. Cecilia, som är i Australien på resa, Alexandra som studerar i Göteborg, Jonathan som studerar i Stockholm och så Jesper och Joakim som är kvar i Mariehamn.

Johanna Danielsson