DELA

”Jag har deltagit i dansfestivalen Kedja”

Dagens turist Emelie Bergbohm, från Gotland, kommer precis från ett lunchmöte när Nya Åland träffar henne. Hon har själv jobbat som journalist på Gotlands Tidningar och förbarmar sig över mig, där jag är på jakt efter en turist i hettan.
Varför är du på Åland?
– Jag är dansproducent och har deltagit i dansfestivalen Kedja, som har pågått i Mariehamn i veckan. Jag har bland annat rott en av ”mentorbåtarna”. Vi som egentligen är adepter i ett mentorprogram agerade som mentorer under Kedja. Då fick vi med oss någon i en roddbåt och rodde runt, samtidigt som vi diskuterade olika saker. Till exempel vad konsten betyder för dem.
Hur har det varit?
– Jag tycker att hela Kedja har varit väldigt givande. Jag har deltagit i intressanta seminarium och träffat många nya människor. Sedan har jag sett några föreställningar och gått på inofficiella lunchmöten, som det jag precis kommer från. Nu är jag lite nyfiken på Ålands skärgård och landsbygd, som jag inte har hunnit med att se, men det får bli en annan gång.
Dansar du själv?
– Nej, jag är bara producent och har ingen bakgrund som dansare. Jag kom in på producentyrket genom riksteatern där jag arrangerade föreställningar. Jag vurmar för scenkonsten och vill jobba för hur vi kan lyfta kraften ur den, formulera behovet och stärka möten.
Om jag åker som turist till Gotland, vad får jag inte missa då?
– Just nu bor jag egentligen i Stockholm, men jag tänker tipsa om Gotland ändå. Se i så fall till att åka nedcabbat på landsbygden och bada i havet.

Josefin Grunér