DELA
Foto: Andreas PapaioannouPREMIÄR Blomsterprakt och glada miner på öppningsdagen. Katarina Borenius (till höger) önskar Carola Hongell (till vänster) lycka till med den nya butiken.

”Jag gillar skog och mark”

I hästbutiken, Hästbiten, i Sittkoffsgallerian i Mariehamn hittar vi dagens ålänning Carola Hongell. Butiken slog upp portarna i måndags och det är Hongell själv som driver den. När vi kikar via är hon mitt i sin lunch men ställer glatt upp och svarar på frågor när vi frågar om hon vill vara dagens ålänning.

– Jag hoppas att många ska hitta hit. Jag vill att det ska vara en butik för alla.

Varför blev det just en hästbutik?

– Idén till att starta butiken har funnits länge. Dels har jag själv häst och så tycker jag att det är fint med hästar som inredningsdetaljer. Dessutom är hästar på modet nu så det passade bra. Mitt mål är att butiken ska bli en presentbutik för alla hästintresserade. Det är något jag själv saknat på Åland.

Vad gör du när du inte pysslar med hästar?

– Jag tycker om att vara utomhus. Röra mig i skog och mark antingen till fots eller ridandes. Sen brukar jag fundera på nya affärsidéer också.

Så Hästbiten är inte ditt sista projekt?

– Jag hoppas att jag ska vara nöjd i och med det här. Det är väldigt mycket jobb med att starta upp nytt. Min personal tror däremot inte att jag kommer sluta hitta på nya projekt. Tjejerna har redan börjat leka med nya namn. Det finns så mycket man kan göra. Jackbiten, Gardinbiten… Eller nej förresten. Jag tycker inte om att sy. Så något sådant kommer det iallafall inte att bli.

Som dagens ålänning får du även skicka en hälsning till någon.

– Då vill jag hälsa ”Hoppla Hoppla” till alla hästintresserade på Åland, säger Hongell och ler stort.

<”Byline e-post”>