DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>NY Jag brukar skoja och säga att jag egentligen inte är så bra på att segla, men att jag är riktigt bra på att vara barlast, säger dagens ålänning Zygede Jurgutyte.

”Jag gillar doften av tjära”

I Jehuset i sjökvarteret hittar vi dagens ålänning Zygeda Jurgutyte från Mariehamn. Hon är i full färd med att tjära båten när vi träffar henne men tar en liten paus i arbetet för att prata med oss.

– Att jobba med båtar är jätteroligt. Jag gillar tjärdoften, fikastunderna och så får man träffa mycket trevliga människor. Vi har hållit på här sedan elva i morse, säger hon.

Vad är det ni gör nu?

– Vi förbereder båten för sjösättning. Den har renoverats under vintern så idag har vi bland annat dammsugit och fixat i innerkojen. I slutet på maj måste vi vara klara. Då ska båten segla i Stockholm.

Vad är det som lockar med båtar?

– Det är någonting med särskilt med träbåtar. Hur de ser ut. Hur man bygger dem. Varje båt är personlig och det gillar jag. Sen är det ju trevligt att segla också. Både seglingen och målningen är väldigt avslappnande. Jehu har blivit som en del av familjen. Jag känner att jag har ett ansvar här. Jag trivs i Skötbåtsföreningen. Vi har många roliga träffar och talkor.

Vad gör du när du inte håller på med båtar?

– Då gör jag smycken och konstföremål. Konst och konsthantverk är det jag jobbar med.

Så det blir mycket jobb med händerna?

– Ja. Att jobba med händerna är som att meditera. Man kommer bort från allt kaos. Det är verkligen en räddning många gånger. Man kan tänka mycket klarare när man jobbar med händerna. Det smyckar livet och gör det lite vackrare.

Som dagens ålänning får du hälsa till någon.

– Då vill jag hälsa till min man och min syster och till min systers barn.