DELA
Foto: Anne Sjökvist<07_Bildrubrik>TRIVS Aryan Tahsin gillar att bo på en ö och att Åland är lugnt och tryggt.

”Jag gillar att sitta vid havet och tänka”

Aryan Tahsin låser upp dörren till Miramar pizzeria och café vid biblioteket. Han har drivit stället tillsammans med sin bror i fyra år och under den tiden har den ändrat namn från grill via restaurang och är sedan några månader pizzeria och café.

– Det beskriver vårt utbud bättre, men folk säger ändå Miramargrillen.

Har ni någon storsäljare?

– Nej, allt på menyn går lika bra faktiskt. Vi kör med säkra kort som pizza, hamburgare, kebab, sallad och pasta.

Vad gör du när du inte är här?

– Jag jobbar väldigt mycket så jag hinner inte med mycket annat. Lediga dagar åker jag till Stockholm och handlar. På sommaren när det är högsäsong hinner jag nästan inte med något annat alls men på vintern brukar jag ta en månad ledigt och åka till staden där jag växte upp.

Var är den?

– I Kurdistan i norra Irak, Sulaymani heter den och har 1,25 miljoner invånare. Där bor min familj, släkt och vänner. Min bror och jag är de enda i familjen som bor här på Åland.

Hur hamnade du just här?

– Först kom jag som asylsökande till Rovaniemi i norra Finland men ville inte bo så långt norrut. Jag flyttade till Vasa där jag lärde mig svenska och vidare till Helsingfors. Jag kom på besök till Åland och visste direkt att jag ville flytta hit.

Vad är så bra med Åland?

– Att det är en ö med vatten runt om, det tycker jag väldigt mycket om. När jag har tid sitter jag vid havet om kvällarna och slappnar av och tänker igenom dagen. Sedan är det lugnt och säkert, mindre kriminalitet och otrevligheter än i stora städer.

Har du inte råkat ut för några otrevligheter alls här?

– Inte egentligen, en liten småsak under dessa sex år bara och det berodde på att personerna var berusade. Ålänningar i allmänhet är snälla och trevliga.