DELA

”Jag började julafton med träning”

Dagens Ålänning har precis utlyst julfrid över Åland då Nya Åland träffar honom på torget i Mariehamn på julafton strax efter att han hållit sitt tal. Petri Carlsson är ordförande för stadsstyrelsen i Mariehamn och i sitt tal har han betonat frivilligarbetets nytta och att vi måste ha omtanke om de som är ensamma särskilt i juletider.
Varför valde du just de ämnena?
– Jag ville lyfta fram frivilligarbetet för att uppmärksamma hur mycket det behövs. Man kan själv få ut så mycket av att engagera sig.
Hur ska du fira jul?
– Jag ska fira med min familj. Mina föräldrar är här så vi ska snart äta julbord och titta på Kalle Anka. Förhoppningsvis ska väl jultomten komma senare också. Annars ska jag bara ta det lugnt och träna lite.
Hur går det med kost och träning över julhelgen?
– Jag började julafton med ett träningspass, men jag har bestämt i förväg att jag inte ska vara så noga med kosten nu över jul. Det viktiga är de övriga 360 dagarna på året.
Vad tycker du bäst om på julbordet?
– Lutfisken är en favorit. I Sverige har den blivit lite av en retrotrend, men här är det mest äldre som handlar lutfisk. Det är en tradition som håller på att gå förlorad och det är lite trist.
Vad vill du lyckas med i politiken under inkommande år?
– Jag vill att vi ska återupptäcka vår stolthet för stadens absoluta centrum. Sedan skulle det vara trevligt med bättre ekonomi, men det är inget jag ensam kan styra.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill ge särskilt varma julhäsningar åt dem som firar julen ensamma.

Frans Jansson