DELA
Foto: Annica Lindström<07_Bildrubrik>TIDIGT INTRESSE Det var Annika Sjölunds pappa som fick henne att bli intresserad av trädgårdsarbete. Han lärde henne mycket, bland annat hur man ska flytta buskar så att de överlever på sin nya plats. - Man ska se till att den delen som stått mot söder också ska göra det på det nya stället, säger Sjölund.

”Jag är mycket för att njuta”

I sina blommiga stövlar står Annika Sjölund och krattar bort vissnat fjolårsgräs i solskenet. Små gula krokusar sticker upp intill den röda boden som är den äldsta på trädgårdsföreningen Mullvadens kolonilottsområde i Espholm i Mariehamn .

– Jag krattar bort mössan från krokusar och snödroppar så att de kan komma fram, förklarar hon.

Hur länge har du haft kolonilotten?

– Det här blir min första vår och sommar på den här lotten. Nu ska jag sätta min prägel på den genom att flytta lite buskar och ta hand om gräsmattan som jag tycker att är i ganska dåligt skick. Det blir mycket grundarbete i sommar.

Vad får dig att komma hit?

– Här finns tystnad om man vill ha det och här finns alltid sällskap om man vill prata. Vilan blir extra fridfull när du rör på dig. Fast på sommaren är det ett jäkla ljud från alla maskiner.

Vad är det som intresserar dig med trädgårdar förutom lugnet?

– Det är en konstform att få trädgården att blomma hela sommaren. Man kan hitta växter som avlöser varandra och få trädgården att blomma i olika färger i olika perioder, säger Sjölund som till vardags jobbar som musiker och sånglärare.

Vad ska du odla i år?

– Bär och blommor. Jag är mycket för att njuta så potatis köper jag i affären. Och så ska jag odla kryddor; timjan, rosmarin, lavendel och klassikerna dill och persilja.

Vad ska du göra med bären?

– Äta dem då de är färska och sylta, safta och laga pajer.

När är det dags att börja så och odla?

– Det beror på temperaturen i marken och när man kan vara säker på att frostnätterna över.

Vem vill du hälsa till?

– Till min 9-åriga son Karl-Jonatan och hela vår familj och släkt.