DELA

”Jag är född på andra sidan Ålands hav”

Det är kallt och blåser rått på söndagseftermiddagen i Mariehamn. Dagens ålänning har begett sig ut trots det bistra vädret.
Vem är du?
– Jag heter Elisabet Österberg, bor i Kungsö och är lärare i svenska för inflyttade. Jag har varit här på Åland i tre år.
Var bodde du innan dess?
– Jag har bott länge i Hälsingland, men jag är född och uppvuxen på andra sidan Ålands hav, i Simpnäs. En gång gick det en färja därifrån till Åland, det var en ombygd lastbåt. När folk i Sverige frågar var jag kommer ifrån brukar jag svara Norrtälje, för ingen vet vad Simpnäs är. Men här på Åland vet alla!
Hur hamnade du på Åland?
– Jag hade bott länge i Hälsingland och tänkte flytta hemåt igen, men jag fick inget jobb i Norrtälje. Men det fick jag här.
Trivs du här?
– Jag trivs jättebra! Jag tycker om det lilla samhället, hela Åland är överblickbart. I de där födelsedagsintervjuerna som ni har i tidningen brukar folk säga att det de saknar mest när det åker härifrån är lugnet, och det stämmer verkligen.
Jobbade du som lärare i Sverige också?
– Ja, både som lärare och journalist. Jag är journalist i grunden, men i 40-årsåldern blev jag lärare och sen har jag blandat lite.
Kan du berätta något om dig själv som inte så många vet?
– Jag har faktiskt något att berätta, men jag kan inte göra det ännu. Det är lite kryptiskt, jag vet. Men de som känner mig vet att jag gillar att gå på loppis och promenera i naturen. Kulturen här på Åland gillar jag. Det finns så många som skriver och spelar teater och jag springer på allt.
Vad har du gjort i helgen?
– I lördags var jag på bokrea och handlade mer än man ska. Sedan var på café Iwa och beundrade deras bröddisk. I dag plåtar jag hus till en kurs jag har för två hitflyttade arkitekter.
Vem vill du hälsa till?
– Till mina kollegor på Medis. För att jag gillar dem!

Minna Wallén