DELA
Foto: Annika OrreMÅNGA PROJEKT Anki Lind, barnbarn till konstnären Hildur Stenbäck, målar till en utställning bland mycket annat.

”Jag är en tusenkonstnär”

Dagens ålänning Anki Lind som bor i Finström Bastö har gjort det som få vågar.

– Förra våren sa jag upp mig från jobbet och kastade mig ut.

Hur har året varit?

– Jag bor med min familj på en gård där vi har ett 40-tal tackor som snart ska börja lamma, jag har sex hästar och ponnyuppfödning, gården har växthusodling och så håller vi, min sambo Ulf Perander och jag, på och bygger hus. Och så har jag två söner och håller dessutom på och målar till en utställning.

Oj. Det låter inte som om du har problem med att få tiden att gå?

– Nejdå. Jag sysslar med allt möjligt. Jag är väl vad man brukar kalla en tusenkonstnär.

Hur kom du fram till beslutet att säga upp dig från jobbet?

– Vår ena son blev sjuk för två och ett halvt år sedan och jag kände att familjen behöver mig, att det var läge att vara med familjen medan barnen ännu vill umgås med sin mamma. Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Man lär sig att leva på ett annat sätt.

Hur klarar ni ekonomin?

– Det är klart att det märks att lönen inte kommer in på kontot som förr. Men man kan leva mycket billigare när man har mera tid, särskilt när man har kött från egna lamm och egna grönsaker. Bensinpengar sparar man också.

Vad målar du?

– Djur. Jag målar till en utställning på Bolstaholm till kosläppet första maj. Nu målar jag hästar och sen ska jag måla katter för första gången.

Vem vill du hälsa till?

– Till mina barn Henrik och Elis Perander, 12 och 10 år.