DELA

”Jag är en riktig bokslukare”

Dagens ålänning Barbie Löfroth-Niemelä från Jomala Önningeby sitter vid fönstret på Mariehamns stadsbibliotek och läser tidningen.
– Jag kommer hit dagligen för att läsa tidningarna och låna böcker. Jag är en riktig bokslukare, säger hon.
Just nu läser Löfroth-Niemelä Haruki Murakamis 1Q84.
– Det är en mycket intressant bok. Jag tycker om böcker som är lite psykologiska och lite mystiska. Han är en av mina favoritförfattare. Joyce Carol Oates är en annan. Och så läser jag alltid Nobelpristagarna, (Tomas) Tranströmers dikter har jag hemma.
Vad tycker du om dem?
– Många är mycket djupa och har mycket att ge läsaren. Många kräver att man tänker till ordentligt för att förstå vad det är han vill säga.
Löfroth-Niemelä berättar att hon arbetar som svenskalärare på gymnasiet.
– Så det hör lite till mitt arbete att läsa de här böckerna.
Vad gör du när du inte läser?
– Jag sköter om mitt hus och min trädgård, reser och träffar bekanta och vänner. Jag tycker om att gå på kulturella evenemang som teater och konserter och sånt.
Firade du lilla jul i helgen?
– Ja, jag firade tillsammans med min äldsta dotter som var på besök från Enköping. Vi var på julmarknad till Jan-Karlsgården, sedan åt vi en speciell middag, badade bastu och hade det mysigt.
Längtar du till ”stora” jul?
– I min ålder vet jag inte om man längtar längre. Men jag tycker att hela den här tiden inför jul är mysig med alla dekorationer, stearinljus och en brasa som ger värme och stämning.
Som dagens ålänning får du hälsa till någon.
– Då hälsar jag till alla mina släktingar på Åland och till alla goda vänner.

Text och foto:

malin.lundberg@nyan.ax