DELA

”Jag är båtflykting”

Vid entrén till Folkhälsans allaktivitetshus i Mariehamn står dagens ålänning, Susanne Aunér, och klär in en skylt med ett förkläde som har texten Ålandsfuchsian.
– Vi skall ha tulpankväll här och har ingen skylt så jag får försöka göra det bästa av situationen, säger hon glatt då vi frågar vad hon håller på med.
Susanne jobbar på De gamlas hem och dessutom är hon aktiv i trädgårdsföreningen Ålandsfuchsian. Hon är ursprungligen från Norrköping och flyttade till Åland för 17 år sedan.
– Jag är en båtflykting! Jag besökte redan som barn ingift släkt och trivdes så bra att jag flyttade hit som vuxen. Och det har jag aldrig ångrat!
Var på Åland bor du?
– Jag bor på Ålands solsida, i utkanten av Storby i Eckerö.
Och där har du en trädgård?
– Ja! En trädgård bara måste man ju ha! Jag älskar mina växter och varje gång jag flyttar gräver jag upp varje planta och tar den med mig till nästa ställe där jag gräver ner den igen.
Oj! Hur ofta flyttar du?
– Det har blivit ofta , ungefär vartannat år.
Så nu hinner dina växter knappt rota sig innan de skall upp igen?
– Nej, nu skall de väl få stanna ett tag!
Flyttar du på träd och buskar också?
– Det största är min smultronschersmin som är ungefär en meter hög. Den bara måste jag ha med mig överallt eftersom den doftar så ljuvligt. Och nu frågar du säkert efter mina favoritväxter… Det är engelska rosor och… och… det här var svårt… dagliljor, funkior och nävor!
Har du andra intressen?
– Ridning, men jag vred tyvärr sönder knät så jag kan inte rida. Men ridning är fint!
Vem vill skicka en hälsning till?
– Till alla jag känner.

titte.tornroth@nyan.ax