DELA
Foto: Veronika Åström

”Inga genvägar till en bra pizza”

Det stormar runt knuten. Men inne på Nonna Rina är det stiljte på tisdagskvällen, där Michele Ferrari förbereder onsdagens pizzadeg.

– Det blir inget spill att snacka om. Om det inte går åt till pizzan så går det till bröd, säger han.

Han driver sedan 2016 restaurangen tillsammans med sin familj, som är italienskättad. Michele Ferraris pappa kom hit för drygt 30 år sedan och blev kvar.

– Pasta har alltid funnits i familjen. Min farmor ”Nonna” Rina, som restaurangen är namngiven efter, hade förut en pastabutik i Italien där hon gjorde färsk pasta. Det gör vi här också.

Har ni något stolt familjerecept?

– Det är tradition i nästan allt vi gör här. Det är många pizzerior som köper sin deg. Det är förfärligt. Pizzadegen är jätteviktig och att den får jäsa och görs på rätt sätt. Det finns inga genvägar till en bra pizza.

Vilken är favoritpizzan?

– Det är Margarita. Om den har bra mozzarella, bra deg och bra tomatsås med basilika och olivolja så finns det inget som slår den.

Vad äter du inte på pizzan?

– Jag säljer gärna ananas på pizzan men äter det inte själv. Jag är heller inte redo för sjöfågel, men det är säkert jättegott.

Skär de vita pizzorna utan tomatsås i hjärtat hos en italienare?

– Absolut inte. Jag är ett stort fan av vita pizzor.

Som dagens ålänning – vem vill du hälsa till?

– Jag hälsar till onsdagens lunchkunder att pizzadegen är extra bra. Temperaturen påverkar jättemycket. Nu när det är blåsigt och kallt ute så blir jäsningstiden kortare.