DELA

”I år har vi öppet på förmiddagen på julafton”

På Träningsverket i Jomala välkomnar vd Kim Janson oss i receptionen.
Juletid är traditionellt sett inte någon gymhögsäsong. Det är först efter nyår rusningen sker och gymmen befolkas av människor som ska infria sina löften om en sundare livsstil.
Men i år ser Träningsverket ett trendbrott.
– Överlag har det skett en förändring. Människor tränar mycket mer regelbundet än de någonsin har gjort tidigare, och de gör det över hela året. Vårt medlemsantal har faktiskt stigit i december, och det brukar det inte göra, så det är skithäftigt, säger Kim Janson.
– Men trenden med människor som känner att de måste börja träna efter nyår finns fortfarande. Oftast kör de januari ut, vissa en bit in i februari, och sen slutar de. Skulle de sprida ut sin intensitet skulle den räcka hela året.
Kim Janson var med och grundade Träningsverket 2005, men är sedan ett halvår tillbaka vd och än mer involverad i det administrativa arbetet i företaget.
– Allt det pappersmässiga är nytt för mig, men det är jättespännande. Nu kan vi jobba med de saker som behöver åtgärdas, och hitta felande länkar i våra system och så där.
Förr om åren har Träningsverket haft stängt tre dagar om året. Nu är de reducerade till två.
– I år har vi öppet på förmiddagen på julafton, och det har vi aldrig haft tidigare.
Första julen på gymmet, alltså?
– Ja, vi kommer att koka risgrynsgröt och baka bröd och äta frukost på gymmet. Vi inleder med ett cykelpass för en klass på morgonen, sen äter vi tillsammans. Många människor har inte så många att fira jul med, och gymmet spelar en stor roll för många rent socialt. Många känner sig hemma här och därför väljer vi att fira in julen här också.
Avslutningsvis, vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till världens bästa syster Diana och min man, Kent Klingberg. Och så min personal förstås. Och mina medlemmar. Jag är nöjd om jag får hälsa till alla (skratt).

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax