DELA

”I år blir det egenproducerad gris”

Christian Ekström, krögare på Stallhagen pub, tvekar inte när han levererar sitt bästa jultips:
– Maten.
I år ser han och familjen mest fram emot att äta skinka från egen gris.
– Tidigare har vi alltid köpt lokal gris från Jomala Ingby till både puben och oss själva. Men i år blir det egenproducerad gris, som har gått tillsammans med tre andra grisar på vår gård i Saltvik Nääs och bökat.
Det handlar om lokal matproduktion och helhetstänkande. I juni kom de fyra griskultingarna till gården där de gick tillsammans med tjurkalvar som fått ett nytt hem efter att ha fötts på Haga kungsgård.
Kalvarna får ölmassage för att köttet ska marmoreras fint. Grisar, kalvar och får gått tillsammans i hagen, och enligt Christian Ekström har det fungerat utmärkt.
– Målet är att alla tjurkalvar som föds på Åland ska kunna stanna här och inte skeppas till Finland för att födas upp där.
Kalvköttet serveras som kalvbullar på julbordet i hemmet på julafton. Men det finns en annan rätt som är kanske ännu viktigare på bordet, och det är hemgravad sik och svartbröd.
– Lokal sik förstås. Jag fiskar inte själv utan det gör släkten. Svartbrödet är också en släktprodukt och bakas av min frus moster i Föglö.

Annika Orre