DELA

”Handlar om allas lika värde”

Dagens feminist 18-åriga Moa Clemes går tredje året på samhälleliga- och sociala linjen vid Ålands gymnasium.
Mycket pluggande blir det, men Moa hinner även med att debattera titeln feminism och mänskliga rättigheter när tillfälle bjuds. Att backa från de diskussionerna ligger inte i hennes natur, inte heller att undvika epitetet ”feminist”.
– Jag har jämnåriga kompisar som delar mina värderingar men som inte vågar kalla sig för feminister. För egen del kan jag inte förstå varför man inte skulle kalla sig feminist i dag, säger Moa Clemes.
Vad innefattar begreppet feminism för dig?
– Allas lika värde oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning och klasstillhörighet. Att alla har rätt att bli behandlade på samma sätt och med respekt och ha rätt till ett likvärdigt liv.
När började du att kalla dig för feminist?
– I högstadiet när jag var i 13-årsåldern började jag fundera när jag såg strukturerna. En tjej som hade fler än en kille kallades för hora, men en kille som hade fler än en tjej var en hjälte. Jag frågade mig själv varför det är så, men vågade kanske inte riktigt att kalla mig för feminist eftersom man får ganska mycket hat. Men jag är mycket mer tryggt med det nu, jag skulle aldrig förneka att kalla mig feminist.
Vad ska du göra i framtiden?
– Jag ska bli socialarbetare och tänker bli det på Soc&kom i Helsingfors. Om jag pluggar där direkt efter gymnasiet eller tar paus ett år vet jag inte än.
Avslutningsvis får du skicka en hälsning. Till vem vill du rikta den till?
– Till Gudrun Schyman; kör på! Hoppas Fi kommer in i riksdagen 2018. Och till Sannfinländarnas Timo Soini att han kan dra sig ur riksdagen. Och så vill jag hälsa till min mamma Ann-Sofi Roberts.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax