DELA

”Frivilligarbete ger mig stor glädje”

På Torggatan i Mariehamn är en stor banderoll med ordet Hungerdagen uppspänd. Strax intill står Kerstin Håkans och hennes vän Sigbritt Stara och säljer ärtsoppa och Ålandspannkaka till förmån för Röda korsets katastroffond.
– Det går bra. Äta ska vi alla så vi har en tacksam uppgift här. Många köper middagsmaten av oss, säger Håkans.
Mycket av årets fokus under Hungerdagen ligger på Syrien. Medel ur katastroffonden har till exempel använts för att bygga upp ett fältsjukhus i Jordanien vid gränsen till Syrien för att hjälpa syrianska flyktingar.
Håkans är medlem i Röda korsets damkommitté, en sektion med frivilligarbetare som vanligtvis arbetar för att främja Röda korsgårdens verksamhet. Men i dag är det Operation Hungerdagen som gäller.
– Vi hade 200 liter ärtsoppa och 14 stora långpannor med pannkaka när vi kom hit klockan tio i morse. Nu är klockan 11.30 och nästan allt är sålt.
Det här är andra gången Håkans säljer ärtsoppa och pannkaka på Hungerdagen.
– Jag är pensionär och har tid över för att göra nytta för andra. Då tycker jag att jag kan göra det. Samtidigt ger det mig stor glädje personligen, det är roligt att stå här och komma i kontakt med så många människor.
Förutom Håkans och Stara jobbar även Anne-Maj Kalman med ärtsoppsförsäljningen.
– Hon går runt med en korg och säljer till de som inte har möjlighet att komma hit och handla. Hon gör en jättestor insats, säger Håkans.
Slutligen skickar Håkans en hälsning.
– Jag vill hälsa till alla våra sponsorer. Utan er kunde vi inte stå här och sälja soppa och pannkaka, så vi tackar er så mycket.

Text och foto:

malin.lundberg@nyan.ax