DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Det vill ju inte växa mer nu”

Dagens ålänning heter Leif Knahpe och är pensionär. Vi träffar honom på en gårdsbacke i Jomala Önningeby, precis som han är på väg att köra iväg i sin pickup.

Är det här din gård?

– Det är sonens nu. Han tog över jordbruket efter mig. Nu jobbar han vecka-vecka på färja vid sidan om, och jag hjälper honom med jordbruket när han är ombord. Vi odlar spannmål, potatis och lök på gården.

Det regnar ju lite i dag, men det är lite sent nu, eller hur?

– Ja, det vill ju inte växa mer nu. Det är egentligen för sent för allt utom kanske vallen. Torkan den här sommaren är det värsta jag har varit med om – det har aldrig varit så torrt, vad jag minns. Det har ju varit torra perioder, men aldrig så att de har pågått från våren och ända fram till hösten. En del grödor har ju skadats av hettan också, det har knappt hjälpt att vattna för de har inte kunnat växa ändå.

Bor du här i Önningeby?

– Nej. Jag är från Önningeby från början, men flyttade till stan för fyra år sedan. Vi brukar tillbringa somrarna på stugan i Norrvik här i närheten och stanna till oktober, men i år har vi flyttat till stan lite tidigare på hösten. Det har varit skönt vid stranden den här heta sommaren.

Vill du hälsa till någon?

– Jag vill hälsa till min fru.