DELA
Foto: Andreas Papaioannou<07_Bildrubrik>BLODGIVARE Det tog ett tag innan Andreas Brink började ge blod men nu försöker han göra det så ofta som möjligt.

”Det känns bra att kunna hjälpa till”

Dagens ålänning Andreas Brink hittar vi i garderoben på Röda Korsgården i Mariehamn. Han är precis i färd med att ta av sig ytterkläderna när vi träffar honom och han ställer gärna upp på intervju. Han har tagit en paus i renoveringsarbetet för att komma in till Mariehamn och ge blod.

– Det känns bra att kunna hjälpa till. Jag är ledig från jobbet idag så det passade bra att komma hit. Jag försöker gå och ge blod så ofta det går, säger han.

Vad gör du när du inte är här?

– Jag renoverar hus eller så umgås jag med sonen eller med vänner och bekanta.

Hur är du när du renoverar?

– Tyvärr är jag nog en sådan som tycker om att göra allting själv, säger Brink och skrattar.

Du säger tyvärr?

– Ja, det tar väldigt mycket tid att göra det själv. Man är ju alltid optimist och tänker att saker ska gå fortare än vad de egentligen gör. Vi har såklart haft hjälp med vissa delar också men det är ju en pengafråga. Och så är det ju kul att göra det själv.

Är det ditt första renoveringsprojekt?

– Vi har en stuga som vi renoverar också men det gör vi samtidigt.

Så vad gör du när du inte är ledig och renoverar hus?

– Jag jobbar vecka vecka som sjöbevakare eller gränsbevakningsman som vi säger.

Vad är det som drar dig till det jobbet?

– Jag gillar spänningsmomentet. Jag gillar att man aldrig vet vad som kommer hända och att den ena dagen aldrig är den andra lik. Det blir sällan enformigt och så får man möjlighet att hjälpa till. Sedan har jag väldigt trevliga arbetskamrater också.

Som dagens ålänning får du hälsa till någon

– Då vill jag hälsa till min fru och min son och så till alla mina arbetskamrater.