DELA

Det blir långa dagar i lyftkranen

Dagens ålänning heter Patrik Åberg. Han är 30 år och bor i Eckerö Skag och till vardags jobbar han som kranförare. Just nu bygger han i Mariehamns centrum.
Patrik Åberg står på byggarbetsplatsen och gör någonting som för det otränade ögat ser märkligt ut. Nästan som att fläta håret på en vägg med stora metallbitar som sticket ut.
Han jobbade tidigare som timmerman, ungefär en alltiallo som gör det mesta på byggen, men valde 2003 att sadla om till kranförare. Den kran han kör för tillfället är 41 meter hög.
Patrik Åberg säger att hans yrke är väldigt väderberoende. Att flytta stora och tunga saker när det blåser mycket är inte optimalt. Under torsdagsförmiddagen håller han sig på marken, det är en stödvägg som ska läggas på plats och han jobbar på en stödmur som tidigare har armerats och senare under dagen ska det gjutas.
Hur länge tar det att klättra upp i en lyftkran?
– Det tar inte så länge, under fem minuter är man nog uppe.
Vad är det bästa med jobbet?
– Mycket är roligt, det var därför jag valde att bli kranförare också. Men det är långa dagar.
Vad gör du när du inte jobbar då?
– Jag spelar lite gitarr och sitter framför datorn, sedan har jag tre barn också som tar upp en del av min tid. Det är Amanda, 11 år, Emilia, 6 år och Felicia som är 5 år.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till släkt och vänner. (jo)