DELA
Foto: Emma Harald

”Det är en kamp för många”

Ett gäng med slängkappor står uppradade på startlinjen på WHA. De är redo för välgörenhetsloppet Hero Homerun som i år hålls den 20 maj.

Vad är Hero homerun?

– Det är ett välgörenhetslopp som vill uppmärksamma och sprida information och förståelse kring autism, säger Marika Österlund-Jansson, som tog initiativ till loppet för tre år sedan.

Varför gör du det här?

– För att få uppmärksamhet kring gruppen med autismspektrum. Min son Milo har autism, vi har lärt oss massor, men det är en kamp för många.

Vad ska pengarna användas till?

– Jag vill att gruppen syns, men också få in pengar för att ordna föreläsningar så att personal på daghem, skolor och inom vården får kunskap. För mig är det viktigt, för kunskap behövs!

I fjol gick pengarna jämnt ut med kostnaderna för en föreläsning på Alandica.

Vart ska pengarna gå i år?

– Till en föreläsning med Linda Jensen den 25 oktober.

Hur långt ska man springa?

– Vi har ett barn och familjelopp där IFK-spelarna är hjältar, ett vuxenstafett och ett lopp där man får gå eller springa fem kilometer. Allt avslutas med en picknick och det brukar vara en väldigt glad stämning!

Sista anmälningsdag är måndag den 14 maj.

Vem vill ni, som dagens ålänningar, hälsa till?

– Jag vill hälsa till mina kompisar Olle och Melker Rumander, Ålands rikaste person Anders Wiklöf och författaren Dav Pilkey som skrivit ”Kapten kalsong”, säger Milo Jansson.

– Jag vill hälsa till Martin Widmark som skrivit om Lasse-Maja, säger Jack Norrmén.

– Jag vill hälsa till kompisarna Smilla Rundberg och Stella Sakko-Luoma, säger Juni Norrmén.