DELA

”Det är 40 år sedan jag körde stadsbuss sist”

Dagens Ålänning Loffe Johns körde stadsbuss för fyrtio år sedan. Nu gör han trots pensionen åter ett inhopp i Mariehamnstrafiken för första gången sedan 1973. När Nyan talar med honom ska han strax köra en annan buss till Saltvik.
– Det är ett varierande yrke. Det bästa med att köra buss är den sociala kontakten, man träffar så mycket trevliga människor.
Är det mycket som är annorlunda på stadsbussen idag?
– I och med de nya linjedragningarna är det ganska lika som sist jag körde. Några områden har tillkommit, Dalbo fanns inte då och nu kör vi längs Örtvägen istället för Askuddsvägen som sist jag körde. Det är en vettig sträckning.
Vad kostade en biljett år 1973?
– Det kommer jag inte ihåg, men det var ju mark då. Angående avgifterna så tycker jag inte de är något problem alls. Vissa kommer inte ihåg att det kostar än, men alla resenärer är väldigt trevliga.
Bussarna måste vara modernare i dag?
– Senast jag körde stadsbuss hade vi motorn fram och det förde världens liv. I dag är det mycket mer komfortabelt med air-condition och lätt att stiga ombord. Bränsleförbrukningen är också kanske halverad sedan dess.
Vad ska du annars göra i sommar?
– Det blir fullt upp med musiken. Jag spelar ungefär två gånger i veckan fram till början av augusti. På midsommarafton spelar jag på Godby hotell. I juli kommer mina barnbarn från USA och stannar sju veckor och jag ska åka över till dem och vara på Long Island i New York i några veckor.
Vem vill du hälsa till?
– Jag vill hälsa till alla

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax