DELA
Foto: Annika Orre<07_Bildrubrik>DANSLÄRARE Ludmila Mattsson undervisar, dansar och tränar.

”Dansen är mitt liv”

I en second hand-affär hittar vi Ludmila Mattsson som just har shoppat blomfat till orkidéer som hon fått av sina elever. Faten är ganska många.

– Jag älskar orkidéer och det vet mina elever. Det är deras hjärtan som får orkidéerna att blomma.

Ludmila bor i Mariehamn och har höstlov när Nyan träffar henne. Hon jobbar som danslärare i Ålands musikinstituts dansskola sedan 19 år tillbaka och på måndag börjar arbetsveckan efter lovet.

Hur trivs du på jobbet?

– Jag trivs bra. Jag tycker mycket om mitt jobb, mina elever och mina kollegor.

Hur många danselever finns det i musikinstitutet?

– Omkring 200. Vi är två lärare, Elzbieta Söderlund och jag, och jag har främst de yngre eleverna som är 7-13 år. Men jag har också flera avancerade grupper i både klassisk balett och modern dans.

Just nu handlar det mycket om ny koreografi.

– Vi övar till dansgalan den 15 december i Alandica. Alla är hjärtligt välkomna!

Ludmila började dansa som femåring i en privat balettskola i St Petersburg. När hon var 9 började hon i professionell balettskola. Sedan studerade hon till balettdansös.

– Men redan när jag var 25 fick jag problem med ett knä och insåg att jag inte kunde satsa på en karriär som professionell dansare.Så då började jag studera till pedagogkoreograf i St Petersburg.

Hur mår kroppen i dag?

– Jag tränar mycket, varannan dag vid balettstången och varannan dag på gymmet. En dag i veckan simmar jag och så promenerar jag. Dansen är mitt liv och jag måste se till att kroppen är i skick.

När Ludmila inte undervisar, dansar eller tränar reser hon gärna.

Och vem får din hälsning?

– Jag har jättemånga fina kompisar på Åland och jag kan inte hälsa särskilt till någon av dem. Så jag hälsar till alla, och till mina kollegor.