DELA

”Dans är en utmaning för hela människan”

Anita Söderlund från Mariehamn kommer nöjd ut från Medis kansli. Hon har precis anmält sig till höstens kurs i seniordans.
– Det blir den enda kursen jag går. Det är det enda som intresserar mig! Tyvärr hamnade jag på väntelistan, men jag tänker gå ändå.
Är det inne med seniordans nu?
– Ja, det har blivit väldigt populärt. Vi har så trevliga ledare, det är nog därför! Förr ledde jag och Barbro Lundberg seniordansen här, och vi tänkte nog att det skulle dö ut när vi slutade. Men så kom plötsligt det här paret, Kristina och Veikko, och tog vid. De är så inspirerande och intresserade!
– Det viktiga är att seniordansen är hjärngymnastik – du måste hänga med i stegen och inte halka ur så du förstör för gruppen. Det blir en utmaning för både hjärna och fysik!
Vad blir det för dans?
– Det blir melodier och danser från vår tid, men också en del nytt. Programmen har förändrats sedan jag ledde dem. Jag har också lett sittdans för äldre, och det är väldigt populärt just nu. I morgon (läs i dag) börjar grupperna på Folkhälsan, och på fredag och lördag kommer en instruktör från Österbotten och ger en kurs i hur man leder sittdans. Det är en aktivitet som borde spridas ut över hela Åland.
Vem vill du hälsa till?
– Jag har varit dagens ålänning förut, så jag hälsar till samma gäng som då – pusselgänget på Folkhälsan. Vi har alltid ett pussel på gång, och det är så trevligt.

Ida Kronholm

ida.kronholm@nyan.ax