DELA
Foto: Julia Johansson<07_Bildrubrik>PÅ JOBB Michaela Jansson jobbar på Röda Korsgården med att ta blod från åländska blodgivare.

”Min familj är mitt allt”

Dagens ålänning är ålandsbördiga Michaela Jansson. Vi hittar henne på Röda Korsgården där hon jobbar med att ta blod från åländska blodgivare. Till vardags bor Jansson i Helsingfors men är ursprungligen från Vårdö.

– Det är alltid lika roligt att komma hit och få möjlighet att prata svenska hela tiden. I Helsingfors händer det väldigt sällan att jag får prata svenska på arbetstid, säger hon.

Varför blev det just blodgivning?

– Jag ville ha ett rent jobb och jag kan inte tänka mig någonting renare än det här. Sedan är det ett väldigt positivt jobb. Alla som ger blod gör det frivilligt så människorna jag möter är glada, nöjda och belåtna. Sedan är arbetet så mycket mer än bara att ta blod. Mycket handlar om att läsa av folk och att kunna kommunicera på många plan. Det tycker jag är roligt.

Om man vill ge blod men tycker att det är obehagligt. Har du något tips?

– Erkänn att du är rädd! Det är det allra viktigaste.

Vad tänker du på när du tänker på Åland?

– Jag tänker på jättekonstiga saker. Mycket är barndomsminnen men framför allt tänker jag på de röda vägarna. Jag ser dem när jag kommer med planet. Den röda graniten är så vacker. Havsörnar är en annan sak.

Du gillar naturen?

– Ja, jag tycker om natur i alla former. Jag skulle gärna vilja visa den åländska naturen för mina barn och barnbarn.

Skulle du kunna tänka dig att flytta till Åland?

– Jag vill bo där mina barn och barnbarn bor. De är det allra viktigaste för mig.

Som dagens ålänning får du hälsa till någon.

– Då vill jag hälsa till Vårdö och alla Vargatabor.