DELA

”Börjar bli lite småkänd genom hunden”

Ulf Jansson är egentligen bosatt i Kristinehamn i Sverige, men genom sina regelbundna Ålandsbesök och därpå följande promenader i Devils sällskap börjar han bli lite en kändis på stadens gator.
Devil är nämligen en Irländsk varghund, världens största hundras. I dagsläget ungefär en meter hög och väger cirka 75 kilo.
– Ja, jag börjar väl bli lite småkänd här nu tack vare hunden. Och på färjan känner de oss numera.
Men han verkar inte vara någon Devil, alltså djävul. Eller?
– Ibland kallar de mig för Fantomen i Kristinehamn, säger Ulf och skrattar.
– Jag tänker inte på hur stor han är, det gäller helt enkelt att vara snäll men bestämd och fostra dem direkt. Det finns bara gott i hundar, blir det fel är det husse och matte som ställt till det, säger Ulf, som berättar att rasen ursprungligen avlades fram för att döda vargar på Irland och att det sägs att de kan springa i kapp och döda en älg.
Du har honom inte i koppel. Händer det att folk blir rädda?
– Jo, många går över till andra sidan gatan. Men jag släppte lös honom andra dagen jag hade honom och så har det blivit.
Hur mycket motion blir det?
– Det är långa promenader som gäller. Min dotter med familj bor i Möckelö, så när jag är här promenerar jag in till stan på dagen och sedan blir det några timmars promenad på kvällen.
Varför en så stor hund?
– Jag tänkte endera flytta till värmen eller skaffa hund när jag blev pensionär.
– Jag skulle bara titta på valpen, men han satte genast sin nos i min jacka och då var jag fast. Jag har aldrig ångrat mitt val.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax