DELA

”Att väva en pläd tar ungefär en dag”

Det är en nöjd och glad Dagens ålänning vi träffar i butiken Svalan, som hör till de företag som i dagarna öppnar i sina nybyggda lokaler i Nya Apoteksgården på Norragatan. Butiksinnehavare Gunvor Skogberg från Jomala Gottby öppnade dörrarna i måndags, efter att ha haft butiken stängd i tre månader.
– Det känns verkligen jättebra, säger hon.
Varför bestämde du dig för att flytta butiken hit?
– Jag fick en liten puff av ägarna till min förra lokal, som de behövde själva. Här har jag så stort nu att jag till och med får rum med en liten kaffehörna. Det är något jag drömt om i alla 20 år jag haft butik, att man bara ska kunna slinka in hos mig och ta en kopp espresso och en skorpa. Det är ju inte några pengar i det hela, utan handlar om en känsla.
Vad har du pysslat med när du haft stängt?
– Jag har bland annat varit på två mässor och ställt ut, och så har jag planerat och målat inredningen för nya butiken. Så jag har inte legat på latsidan.
Vad säger kunderna?
– Jag har fått jättebra respons. Folk tycker det är så ljust och bra här, det var ju rätt trångt i min förra lokal.
Har du någon fritid?
– Det blir nog att väva mycket. Ålandsfilten, som jag designat men som vävs i Umeå, och mina handvävda plädar är ju min grej.
Hur länge tar det för dig att väva en pläd?
– Att handväva en mohair-pläd tar ungefär en dag.
Vem får din hälsning?
– Då vill jag hälsa till alla underbara människor, släkt och vänner, som hjälpt mig med att få ordning här. Det har varit 6-8 personer på gång hela tiden som hjälpt mig att flytta och fixa.

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax