DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Andra jobb verkade ointressanta”

Dagens ålänning Jessica Wikström från Saltvik Haga jobbar som matros på Knipan på norra linjen mellan Vårdö Hummelvik och Brändö Torsholma. Som vikarie har hon också andra skärgårdsfärjor som sin arbetsplats.

Jessica räknar med att snart ta examen men har en del sjöpraktik kvar innan hon blir behörig matros och styrman.

Varför valde du att jobba till sjöss?

– När jag valde skola verkade allt annat än sjöjobb ointressant. Jag trivs med mitt yrkesval, det är ett omväxlande jobb, berättar hon.

Är du van från tidigare att vistas på sjön?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag hade bara varit ute med fritidsbåt innan jag valde studieinriktning.

För att bli behörig som styrman behövs internationell praktik och under studietiden har hon praktiserat på flera fartyg på långfart.

Hur var det?

– Det var speciellt. Jag fick på sätt och vis en andra familj ombord. Jag praktiserade tio veckor på Godby Shippings Misana som gick till England, Belgien, Tyskland och Ryssland. Jag har också gjort praktik på Bores Auto Baltic och Klenoden.

Är sjöjobbet fortfarande lika starkt dominerat av män som tidigare?

– Ja. Den enda andra kvinnan jag mött i långfart var den kvinnliga styrmannen på Auto Baltic. I skärgårdstrafiken är det jag, en matros till och en styrman som är kvinna, annars är alla män.

På Knipan arbetar hon med allt möjligt, drar bland annat trossar, vinkar in bilar, kollar årskort, tar betalt och turas om med de andra med att värma mat till besättningen i mässen.

Vem vill du hälsa till?

– Jag vill hälsa till min farmor och farfar Hans och Lise Wikström i Geta.