DELA

Sommaren 2019 var Goodtech på Åland nere för räkning.
Nu driver man upp börskursen för den norska teknikkoncernen – med två nyvunna miljonkontrakt.
– Det är ett kvitto från krävande kunder, säger vd:n Robert Karlsson.

Redan 1995 köpte Goodtech det som en gång var Mariehamns rostfria och nu är Goodtech Environmental Solutions, Gesab. Men förra sommaren fick man börja på noll igen.

En tvist med den norska kommunen Kristiansand såg ut att bli dyrbar och långdragen, samtidigt som den norska staten utan dröjsmål krävde att få in en miljon i momspengar på hela fordringen.

Goodtech satte istället bolaget på Åland i konkurs – för att omgående låta det återuppstå i ett nybildat bolag som tog över personalen och köpte lokaler och maskiner av konkursboet.

Men verksamheten började om med tom orderbok. Alla upparbetade kontrakt blev kvar i konkursboet.

– Vi var förstås fria att kontakta gamla kunder, men det har varit en utmaning att skapa den volym som behövs, säger Robert Karlsson som är både vd och ekonomichef.

Vad lärde ni er av det som ledde fram till konkursen?

– Man blir medveten om riskvärderingen. Vi tittar ännu mer än tidigare på vilka kunder och samarbetspartners vi jobbar med. Vi har nu valt att jobba dominerande på den svenska marknaden med det nya bolaget.

Långvarigt förarbete

Goodtechs delårsrapporter har innehållit dämpade besked om utvecklingen på Åland. Tills nu. Det tredje kvartalet avslutades med beskedet att Gesab landat ett uppdrag för ett stort vattenverk i Skåne tillsammans med Peab, värt 5,5 miljoner euro för Gesab.

Aktien tog omedelbart ett glädjeskutt på Oslobörsen och fördubblade sitt värde.

Och en månad senare kom nästa besked, Gesab får nytt förtroende hos Södra Cell Värö, en pappersmassefabrik på den svenska västkusten. Däremellan landade koncernen ett vindkraftsprojekt på Nordsjön.

Med två av de tre senaste stora projekten i koncernen är det nu Åland som driver börsvärdet.

– Det tar sin tid innan saker faller på plats. Ett kontrakt kräver ett långvarigt förarbete. Men vi är ju väldigt glada för det förstås, säger Robert Karlsson.

– Däremot är vi inte nöjda med det vi fått in hittills. Vi behöver få upp volymen.

 

2880115

Små och stora jobb

Robert Karlsson säger att det finns många jobb att räkna på just nu och att man visserligen klarar fler större uppdrag, men det behövs också mindre jobb som ger ett jämnare produktionsflöde.

– Vi strävar efter en blandning av små och stora jobb för att få en jämn beläggning. Men för oss är mindre jobb nog ganska stora jobb för andra. Det är sällan vi gör jobb som är under en miljon svenska kronor. Men dyker de upp så gör vi dem, speciellt om det är här på Åland.

De stora projekten innebär först en arbetsintensiv fas på tjänstemannasidan, den tillverkning som ska ske på Åland kommer längre fram.

– Vi är förhållandevis många på kontoret. Vi har en väldigt lång upparbetad erfarenhet och kunskap om projektledning och inköpskanaler, kunskap om dimensionering och projektering. Tillsammans med tillverkningskunskapen är det det bra.

– En av våra styrkor är också flexibiliteten som kommer med den egna tillverkningen – hur vi kan prioritera i vilken ordning vi gör saker och hålla jämn beläggning på verkstaden.

Hitta formen

För två år sedan jobbade 46 personer i det gamla bolaget, i dag är det 27 i det nya. Robert Karlsson säger att företaget tidigare växte lite för snabbt och att det nu gäller att växa med förstånd och få in nya rekryteringar på rätt plats. Just nu är man anpassad efter orderboken.

 

2880097

 

– I början av nästa år har vi förhoppningsvis full beläggning på verkstaden. De stora jobben innebär mycket tillverkning, men den kan komma stötvis. Vi hoppas vi kan rekrytera till verkstaden då, men vi behöver få in mer volym.

– Nästa år ska vi hitta formen för hur vi ska växa igen, skapa volym och börja utveckla oss.

Gesab har väldigt lite gemensamt med övriga delar i koncernen – och nuvarande koncernchefen har meddelat sin avgång. Men Robert Karlsson ser inga egentliga hot mot verksamheten på Åland.

– Vi har väldigt god kontakt upp i ledningen, styrelse och ägarnivå. Och våra ägare var beredda att sätta in mycket pengar för att få till omstarten här.

Hur ser din egen framtida roll ut?

– Det är en fråga som är lite öppen. Jag hanterar två positioner just nu, ekonomichef och vd. Det kanske inte är hållbart i längden. Men det är också något man är beredd att göra i ett uppbyggnadsskede.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp