DELA

Med van hand hanterar Kalle Tingsvik, 80 år, kärran och rullar in låda efter låda med fryst mat. Det blir ett berg på arbetsbänken. När Matbanken förbereder sin utdelning är det ett väloljat maskineri som jobbar – alla vet sin uppgift.

 
Två dagar i veckan, varje vecka, delar Matbanken ut matkassar till behövande. Just den här dagen är det barnfamiljer som kommer, omkring 60 stycken. Varje vecka får runt 100 hushåll hjälp av Matbanken. Behovet är stort.

– Vi försöker ge så att det räcker till tre mål mat per gång till hela familjen, säger Karina Hellsten som är den som den här dagen fördelar köttprodukterna.

Det mesta i kött- och fiskväg kommer fryst till Matbanken. Det är butikerna som sorterar ut det som närmar sig sista förbrukningsdag och fryser in det. Samarbetet med butikerna fungerar fint och Matbanken tar emot mycket som annars skulle slängas.

Privatpersoners bidrag är också viktigt.

– Om alla bidrar med något så blir det mycket. Man behöver inte tänka stort, säger Susanna Olsson, koordinator för Matbanken.

Det betyder att man också blir glad över en liten påse morötter, eftersom det gör att ett hushåll får en påse morötter. Grönsaker och frukt är dessutom en bristvara.

Hygienprodukter behövs också, allt från tandborstar till tvål och bindor och tamponger.

 

 

2606606

Det är mat som annars skulle slängas

 

 

Tillsammans blir mängden betydande. Susanna Olsson har räknat att de förmedlar tusen kilo mat varje vecka.

– Det är mat som annars skulle slängas, säger hon.

På det viset gör Matbanken också en betydande miljö- och klimatinsats, på samma gång som man hjälper hushåll som är i – kortvarig eller mer långvarig – ekonomisk knipa. Hjälpbehovet bedöms av församlingarnas diakoner och hushållen får mat efter hur många barn och vuxna som ingår.

40 frivilliga

Matbanken har cirka 40 frivilliga som bidrar med arbetskraft. Var och en hjälper till efter egen vilja och ork. Arbetsuppgifterna varierar. En del hämtar upp maten från butikerna med den paketbil Matbanken har tillgång till, andra sorterar upp den eller delar ut den.

Det behövs också någon som breder smörgåsar och kokar kaffe. När de som hämtar mat anländer serveras alla nämligen kaffe med smörgås eller kaffebröd i väntan på att få sin matkasse.

 

 

2606611

Om alla bidrar med något så blir det mycket

 

Det finns dagstidningar att läsa och Matbanken blir en mötesplats med möjlighet till social samvaro, som är nog så viktig, framför allt för de som bor i ensamhushåll. De frivilliga lär känna dem de hjälper.

Bland dem som hämtar mat finns alla typer av människor och bakgrunder.

– Det är ingen homogen grupp. Det är lika många behov som det är människor som kommer in, säger Susanna Olsson.

Orsakerna till hjälpbehovet varierar. Det är pensionärer som inte får pensionen att räcka, ensamstående föräldrar, låginkomsttagare och sjuka.

När de nyligen stod i Maxinge kom en person fram till dem med ett bidrag och berättade att hen inte hade klarat sig under studietiden utan Matbankens stöd. Nu bidrar hen gärna till verksamheten, när hen har möjlighet. Det är så Matbanken fungerar.

 

OBS. Artiklarna skrevs och publicerades under hösten 2018 och är inte uppdaterade.