DELA

Ett tapp på 50 000 kubikmeter ris. Det och sönderkörda skogsmarker är några av konsekvenserna för skogsindustrin i det milda vädret. I södra Finland har endast 30 procent av maskinparken varit igång på grund av den blöta vintern. Riktigt så illa är det inte på Åland, men de mjuka markerna sätter bokstavligen spår för skogsindustrin.

– Det är avsaknaden av tjäle som är problemet, säger skogschef Oskar Qvarnström på Ålands Skogsindustrier.

Han säger att man bland annat varit tvungen att ändra rutter med kort varsel.

– För att markerna inte håller att köra på. Sen kan det vara så att man planerat att göra ett objekt färdigt, men att man måste lämna ett vått område i mitten och komma tillbaka i ett senare skede. Visst ställer det till det för oss.

En av de mer märkbara konsekvenserna blir att man varit tvungen att använda stora mängder ris för att breda ut framför maskinerna. Ris som annars skulle flisats till bioenergi.

– Ett normalt år brukar vi flisa 50 000 kubik ris från avverkningsytor, den här avverkningsvintern räknar vi inte med något. Det är ett tapp på 50 000 kubik, som vi nu istället kör på.

Vätan är en orsak, men också Alfrida spelar in i risförlusten.

– När man avverkar försöker man samla ris i små högar, men då är det viktigt att marken under är stenfri och hel. När det är så mycket vindfällen och rotvältor som dragit med sig stenar så är man rädd för orenheter i riset.

Bioenergin används i Mariehamns värmeverk som fortsättningsvis behöver sin andel.

– Då måste vi elda med annat.

Man tar då av sådant som kunde användas till annat eller exporteras.

 

– Ibland måste man lämna ett vått område i mitten av ett skifte och komma tillbaka i ett senare skede, förklarar Oskar Qvarnström. ”Visst ställer det till det för oss.”
Foto: Stefan Öhberg
– Ibland måste man lämna ett vått område i mitten av ett skifte och komma tillbaka i ett senare skede, förklarar Oskar Qvarnström. ”Visst ställer det till det för oss.”

Alfridavirke kvar i skogarna

 

Även Kennet Berndtsson, vd på SkogAx, bekymras av det milda vädret.

– Vi har ju en massa vindfällen som vi måste ta vara på, och det medför tyvärr en hel del spår. Ska skogarna förnyas så är det inte så farligt eftersom man kan markbereda, men i en gallringsskog är det beklagligt.

Även de kör på spår av ris.

– Det har vi alltid under oss, det tycker jag är viktigt i det här läget.

Det ligger fortsättningsvis Alfridavirke i skogarna och även om kvalitetsförsämringen inte var så farlig som man trodde, så vill man få ut det mesta före hösten.

– Jag har svårt att tro att vindfällen som ligger över två somrar skulle gå och såga. Jag
vågar inte säga hur massa-veden klarar sin andra sommar, säger Qvarnström.

 

Det ligger fortsättningsvis Alfridavirke i skogarna och även om kvalitetsförsämringen inte var så farlig som man trodde så vill man få ut det mesta innan hösten.
Foto: Stefan Öhberg
Det ligger fortsättningsvis Alfridavirke i skogarna och även om kvalitetsförsämringen inte var så farlig som man trodde så vill man få ut det mesta innan hösten.

Kvaliteten jättebra

 

På SkogAx avverkade man förra året 120 000 kubik Alfrida-skog.

– Vi fortsätter i samma takt. Kvaliteten var i höstas fortfarande jättebra, men nu märker man att tallens stock blivit bitvis blå. Det är för att det varit så varmt.

En miljon kubikmeter fälldes i stormen för drygt ett år sedan.

– Vi kommer inte hinna med allt, konstaterar Berndtsson.

Ett föränderligt klimat är något som kommer bli allt synligare i takt med klimatkrisen och något som skogsindustrin kommer vara tvungen att förbereda sig på.

– Tidigare försökte man planera avverkningen under kalla perioder, men nu är det så att ingen vågar planera en avverkning under kalla perioder. Man kör augusti–september för då vet man att det är torrt. Vintrarna är blötare, men somrarna är torrare istället, säger Qvarnström.