DELA

I helgen är det dags för Mariehamns litteraturdagar.Ett nytt inslag för i år är en tre dagar lång livepaint-session med konstnären Ralph Branders.Följ med oss in i hans ateljé.

Det är i sanning ett kreativt kaos som möter oss då vi från vårsolen kliver in i Ralph Branders ateljé i Kulturfabriken i Mariehamn. Tavlor och dukar överallt, färdiga på väggarna och i stafflier, halvfärdiga eller påbörjade på golven, färger, penslar, stänk, fläckar …

– Färgfläckarna på stolarna har nog torkat, så det går bra att sitta. Jag hade tänkt städa upp innan ni kom, men jag var tvungen att åka iväg på en oväntad resa och kom precis hem, ursäktar sig Branders.

Men ursäkten är onödig; känslan som omedelbart infinner sig i ateljén är välkomnande och välgörande, och jag fastnar länge framför flera målningar innan jag kommer på mig själv, slår mig ner och påbörjar samtalet. För mer än en regelrätt intervju visar det sig bli just ett samtal, med långa, intressanta och filosofiska vindlingar, om konsten och skapandets väsen, om barns naturliga och lekfulla kreativitet och varför den för de flesta går förlorad när man träder in i vuxenheten, med mera.

Ny erfarenhet

Men nu är Ralph Branders aktuell för ett tre dagar långt livemålande under Mariehamns litteraturdagar. Det är Nordens institut på Åland (Nipå) som arrangerar eventet tillsammans med litteraturdagarna.

– Ralph kommer att tolka årets tema ”Ursinne”, som är ett mångtydigt uttryck och kan ge olika typer av inspiration. Tanken är att några av författarna som medverkar under litteraturdagarna högläser stycken för Ralph, och att de olika konstformerna sedan får uttrycka varandra, berättar Anna Lind Bengtsson, kommunikationsansvarig och projektledare vid Nipå.

Att förfrågan gick till just Ralph Branders tedde sig snabbt självklart, berättar hon.

– När jag för första gången kom in i hans ateljé här slogs jag direkt av det kraftfulla uttrycket. Så när Sheyda Shafiei (projektledare för Mariehamns litteraturdagar, reds anm.) föreslog Branders lät det väldigt naturligt.

Har du gjort något liknande tidigare?

– Nej, absolut inte. Jag har ofrivilligt målat inför publik när man är ute och målar, men aldrig på det här sättet, berättar Branders.

Hur känns det nu inför det hela?

– Jag tycker att det verkar väldigt intressant och stimulerande. Det är något som verkligen aktiverar en, så tack till Nipå för att de ordnar det här.

Ralph Branders kommer att sitta och skapa i stadsbibliotekets utställningshörna i dagarna tre.

– Ateljén flyttar dit i miniformat, säger Lind Bengtsson.

Utrymmet ska draperas med papper som skydd mot eventuella färgstänk.

– Vi måste skydda miljön, annars blir det en permanent utställning, säger Branders.

 

Foto: Jonas Edsvik
Ett härligt, välkomnande och välgörande kreativt kaos möter besökaren i Ralph Branders ateljé i Kulturfabriken i Mariehamn.

Stora format

Hur ser planen ut – ska livemålningen resultera i ett enskilt eller flera verk?

– Jag tror att det blir flera olika verk i större format, som kan kopplas ihop så att det bildar en helhet. Jag har lekt med tanken att ha en rulle som vi rullar ut och att målningarna sedan kan pusslas ihop, säger Branders.

Tanken är att du skapa bildkonst med inspiration från författarnas och litteraturens värld. Vad är ditt förhållande till litteraturen som konstform?

– Litteraturen är ju en konstform som stödjer andra konstformer och som alltid verkar inspirerande, den stimulerar både bildkonsten och antagligen musiken också. Göran Rosenberg är en av författarna som besöker litteraturdagarna. Jag har bland annat läst hans bok ”Det förlorade landet” tidigare, och han skriver mycket om dagsaktuell politik vilket är stimulerande inte minst i dessa tider. Jag vill också bekanta mig mer med de andra författarna. Paneldiskussioner kan kanske vara det som inspirerar.

Följer du själv dagsaktuell politik och debatt?

– Ja, det har jag alltid gjort, jag har alltid följt med internationell politik och strömningar i världen. Jag läste precis en mycket intressant artikel i tidskriften Die Zeit om hur kriget påverkar konsten. Det finns starka paralleller till den tyska expressionismen på 1920-talet. Det som sker i olika epoker syns också i konsten.

Hur märks det rent konkret i konsten, tycker du?

– Det märks till exempel i koloriten; ibland som motreaktion till det mörka med glada färger fast det inte är så glatt, men ofta blir det mörkare.

Foto: Jonas Edsvik
Ralph Branders ser fram emot sin nya utmaning: att livemåla framför publik i dagarna tre under Mariehamns litteraturdagar.

 

”Kusligt aktuellt”

Hur tänker Ralph Branders kring temat ”Ursinne”?

– Det är ett spännande tema. Man kan tänka sig primitiva sinnen, jag tror att många känner ett tryck inom sig just nu, oro och obehag, kanske till och med ångest. I den bemärkelsen kanske ”ursinne” är ännu mer aktuellt och närmare i dag. Edvard Munchs ”Skriet” är inte så långt från ”ursinne” kan man tänka sig. Temat är kusligt aktuellt just nu med tanke på vad som händer.

Själva livemålandet ser Branders inte som något beställningsarbete.

– Jag kommer att försöka lyssna inåt, på mig själv. Jag ska lyssna på författarna när de läser och samtalar, och lyssna efter hur det reflekteras i mig själv. Jag är definitivt inte ute efter att behaga eller kommersialisera.

Hur tänker du kring tempot – tror du att det kommer att kännas pressande att måla live?

– Alla som målar eller sysslar med något annat kreativt vet att det går upp och ner, ibland hittar man flödet och ibland inte. När det flyter på tittar man inte på klockan och tiden rusar fram, och i perioder då det står still går det inte alltid att skapa på kommando. När man har deadlines triggas man igång. Som det här, det är ganska bra, då kan jag inte skjuta upp det hela. Tempot kan också vara ursinnigt.

Mer konst

Även om det är första gången som Ralph Branders medverkar i ett dylikt sammanhang, har han inte dragit sig för att bjuda in allmänheten till sin ateljé tidigare. Bland annat har han medverkat på Konstrundan vid flera tillfällen. Framför allt uppskattar han ett särskilt slag av besökare.

– Barn brukar ha direkta frågor, där finns ingen censur. Jag skulle gärna se fler konst- och kulturbesök både i skolvärlden och i samhället, och mindre telefoner och plattor. De påverkar på en ytlig nivå, medan konsten går djupare.

Vuxenvärlden kan också hämta inspiration från barnens värld, menar Branders.

– Barn är roliga, deras arbeten är otroligt konstnärliga. Barnen förstår verkligen att världen är gränslös och enorm, och det skapar en fri kreativitet. Vid någon punkt går det här tyvärr förlorat när vi växer upp och blir äldre. Alla människor är konstnärliga i grunden, det är det som skiljer oss från djuren.

Ralph Branders finns på plats och målar i biblioteket klockan 12–16 på fredag, klockan 13–15.30 på lördag och klockan 12.30–13.30 på söndag.

– Tanken är att alla som vill ska få möjlighet att ta del av Ralphs skapande, säger Anna Lind Bengtsson.

Resultatet av Ralph Branders livemålande ska sedermera utgöra en del av en utställning som efter litteraturdagarna visas i bibliotekets konsthörna fram till den 18 april.

 

Foto: Jonas Edsvik
Alla människor är i grund och botten konstnärliga, men vid något skede under uppväxten går barnets nyfikna kreativitet förlorad för många, menar Ralph Branders.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp