DELA

IFK gick 35.000 på minus

FOTBOLL. IFK Mariehamn representationslag i Tipsligan gick minus med 35.000 euro den gångna säsongen trots att laget gjorde succé och slutade på femte plats i tabellen.
Klart redan nu är att biljettpriserna för en vuxen person höjs från 10 euro till 12 euro till säsongen 2007.
IFK Mariehamn redovisar minus efter sitt andra år i Tipsligan. Intäkterna uppgick till 661.00 euro medan kostnaderna blev 696.000 euro vilket ger ett minusresultat på 35.000 euro. Budgeten inför året låg på 732.000 euro.
– Vi hade budgeterat att hamna på noll, säger IFK:s ordförande Mikael Granskog som ändå tillägger att siffrorna inte är något chockresultat.
De tidigare prognoserna om ett intäktsbehov på cirka 900.000 euro inom några års sikt kvarstår. Vilket betyder att IFK måste höja intäkterna med drygt 200.000 euro per år. Med en sådan budget kan man även hålla snittet för en normallön för spelare i Tipsligan.
– Vi började på en låg nivå 2005. Nu stiger det successivt, säger Granskog om spelarlönerna.

Höga resekostnader
De delar som huvudsakligen utvecklats sämre än vad klubben förväntat sig av år 2006 är att publikintäkterna var sämre än budgeterat. Mindre publik samt endast tolv hemmamatcher då AC Allianssi gick i konkurs och försvann ur serien var en bidragande orsak. Debutåret i ligan hade IFK ett hemmasnitt på 2.598 personer. I år var hemmasnittet betydligt lägre: 1.838.
Ombyggnaden av WHA samt att publiktillströmningen var sämre än väntat gjorde även att kisok- och kringförsäljningen minskade. Resekostnaderna steg dessutom betydligt då IFK valde att flyga till de flesta bortamatcherna. Och sponsorintäkterna växte inte enligt klubbens förväntningar.
IFK överväger att inte delta i Finska cupen kommande säsong. Ifjol blev det tre bortamatcher innan äventyret var slut. Och det blev en dyr historia.
– Det handlar om 15.000 euro, säger Granskog om tre extra bortamatcher.
Att IFK i år flög till bortamatcherna tror Granskog bidrog till det årets fina resultat i serien. Att åka färja håller helt enkelt inte i längden.
– Det skulle vara viktigt att få fortsätta flyga till bortamatcherna, slår Granskog fast.

Öl- och vinrättigheter
Till kommande säsong kommer ett antal åtgärder att sättas in. Vad gäller biljettpriserna är det redan spikat att vuxen biljett höjs från 10 euro till 12 euro samt införandet av ett VIP-kort för 500 euro. Barnbiljetterna och Guldkortet är oförändrade.
IFK hoppas även att försäljningen kommer att få en ny dimension. Klubben kommer att söka om öl- och vinrättigheter både till ”matserveringen” inne i WHA och i den allmänna kioskdelen.
Till säsongen färdigställs två stora försäljningskiosker där bägge har 12 meter långa diskar. Sedan kommer grönvitt att bearbeta den lokala sponsormarknaden ännu mera för att försöka öka sina intäkter.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax