DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>KRITISK Näringsminister Fredrik Karlström tycker att det vore kortsiktigt tänkt av de åländska bönderna att sälja mjölk till något annat mejeri än ÅCA, som de själva äger.

Ministern kritisk till mjölkplaner

Näringsminister Fredrik Karlström är förvånad över de åländska mjölkproducenternas tankar på att sälja mjölk direkt till Arla.

– Det är väldigt kortsiktigt tänkt. Jag har svårt att förstå hur man resonerar, säger han.
Som Nya Åland tidigare berättat är de åländska mjölkproducenterna så pass missnöjda med det pris man får från mejeriet ÅCA att vissa nu överväger att sälja mjölk direkt till Arla Finland i stället. På tisdag hålls ett möte mellan representanter från Arla och de åländska producenterna på Hotell Savoy i Mariehamn.

För näringsminister Fredrik Karlström, som länge förordat att mjölkproduktionen på Åland ska växa genom projektet 1 000 kor, kom planerna på ett sådant samarbete som en överraskning.

– Det här är absolut inte bra. Om mjölkproducenterna är missnöjda bör man tänka på att man själv äger ÅCA. Det är tuffa tider nu, men att sälja mjölk i bulk till Arla eller Ingman är ingen lösning på sikt. Mjölkproduktionen är en grundbult för livsmedelsproduktionen på Åland, säger han.

Att mjölken förädlas på Åland, med alla de kringeffekter det ger, är en röd tråd i hela landsbygdsutvecklingsprogrammet, förklarar Fredrik Karlström. Om planerna på att sälja mjölken till Arla blir verklighet kan en konsekvens bli att LBU-programmen arbetas om.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!