DELA
Foto: Jonas Edsvik

Man döms för knivhot på stödboende

Domen blev 50 dagsböter om åtta euro, totalt 400 euro.

Händelsen ägde rum i december 2014 och rättegången hölls igår.
Den dömda mannen var inte på plats på rättegången om ett fall av olaga hot som ägde rum på ett stödboende i december 2014. Mannen är inte tidigare dömd.

Mannen döms för olaga hot sedan han betett sig aggressivt och viftat med en kniv en kväll då han kom hem och var upprörd. Vårdarna på boendet berättar att de försökt lugna ner honom och att han ofta varit upprörd och aggressiv, men inte tidigare på ett sådant sätt att de skulle ha varit rädda. Den dömda mannen har en historia av missbruksproblem.

Händelsen grundar sig i att mannen velat ha pengar som stödboendet förvaltade.

Hotet riktade sig egentligen mot den vakt som vårdarna hade tillkallat. En av vårdarna berättar under rättegången att den dömde mannen sagt åt dem att hotet inte riktade sig mot dem, utan mot vakten som tillkallats, men inte ännu var på plats. När vakten kom var kniven inte längre i mannens hand och han lämnade boendet under lugna omständigheter.

Innan vakten kom till platsen ringde en annan klient vid boendet på dörren. Vårdarna hade då låst in sig på kansliet i väntan på vakten, men bestämde sig för att gå ut och öppna dörren då de var rädda att den nu dömda mannen annars skulle ha gjort det.

I rätten vittnade en annan väktare som var på plats dagen efter och gick igenom mannens rum och tog tillvara föremål som han måste ge ifrån sig för att få fortsätta bo på boendet. Väktaren berättar att mannen sagt åt honom att han hade kniv och pepparsprej på rummet och att han ämnat använda dem mot väktaren som tillkallades till händelsen kvällen innan, men sedan ändrat sig. Enligt väktaren var kniven av sådan typ att det inte råder några tvivel om att den är ett vapen och inte ett verktyg.

Den dömda mannen har i polisförhör sagt att han inte minns händelsen. Han bestred åtalet.