DELA

”Yttrandefriheten måste försvaras”

På fredagen samlades journalister och andra till en manifestation i Mariehamn.
– Vi vill visa att vi står för yttrandefrihet, även om det kränker oss, sade Ålands journalisters ordförande Nina Smeds.
Ett 80-tal personer tog sig till torget vid lunchtid i Mariehamn. Samtidigt kablades det senaste ut från Frankrike: de två män som jagas av polisen för morden på satirtirtidningen Charlie Hebdos redaktionsmedlemmar omringades av polis och tog gisslan.
Det var tätt med nuvarande och dåvarande journalister på torget, men andra hade också hittat dit. Från landskapsregeringen kom ministrarna Fredrik Karlström, Veronica Thörnroos och Roger Nordlund.
Manifestationen inleddes med tal av Nina Smeds. Temat var att ställa sig på samma sida som alla, inte bara journalister, som utsätts för våld och terrorhandlingar.
– Det är aldrig acceptabelt att släcka liv, och inte heller att skrämma till tystnad. Hjärnan är journalistens vapen, nävarna är terroristens, sade Smeds i talet.
Efter talet höjde de närvarande sina pennor i luften i det som blivit en internationell symbol för avsky mot dådet i Paris. Pennorna gick i luften under en tyst minut.
– Jag har själv tänkt mycket på om jag skulle offra mig själv för friheten att kunna publicera något. Det berör inte oss på Åland så mycket, men yttrandefriheten måste försvaras, sade Nina Smeds.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax