DELA

Varnar för sexfällor på nätet

I en typisk nybliven sjundeklass har alla barnen dator hemma. Men vet de alla vad som finns ute på nätet? Fältarna Helena Wachowiak och Marcus Svensson berättar – och visar vad som händer när de går ut på en chattsida och låtsas vara en 13-årig flicka.
Det tar inte tio sekunder innan det första erbjudandet om sex för pengar trillar in.
Klass 7 F på Kyrkby högstadieskola består av 15 elever. Handuppräckning visar att alla har dator hemma, elva av dem använder den varje dag, åtta av dem har bredband, och ungefär hälften har webcam.
Helena Wachowiak och Marcus Svensson ber dem räkna upp fördelarna med internet. Barnen nämner film, spel, musik och chattprogram som MSN.
– Den här klassen är ungefär som de flesta sjundeklasser på Åland, konstaterar Helena Wachowiak.
På nätets minussida kommer barnen först att tänka på virus. Sedan räcker en flicka upp handen och nämner ”luringar”.
– Man kan inte riktigt lita på folk, säger hon.

Sluga och tålmodiga
Helena Wachowiak och Marcus Svensson understryker att det i grunden är positivt att chatta, att det är ett bra sätt att hålla kontakten med anhöriga och skaffa nya vänner. Men ”luringarna” finns där också och de söker sig gärna till ungdomssidor.
Där söker de kontakt med barn och ungdomar, speciellt flickor. För att bygga upp ett förtroende låtsas de ofta själva vara unga pojkar eller flickor.
– De kan ägna lång tid åt att bli kompisar. Om någon varit dum mot en kan man plötsligt bli tröstad av någon på nätet som är jättesnäll… de passar på när man är ledsen, eller väljer ut flickor som verkar vara lite utstötta, säger Helena Wachowiak.

Enkelt webcamtest
För att öka trovärdigheten kan en pedofil till och med ha laddat ner en webcamsekvens med en ung flicka, som han lägger ut när han söker kontakt.
– Ett tips när du chattar med någon i webcam är att be personen göra något, som att räcka ut tungan till exempel. Då kan du avslöja om det är en förinspelad filmsekvens du ser, säger Marcus Svensson.
Målet med pedofilernas chattande är att få någon att klä av sig inför sin webcam, eller att stämma träff ”IRL” (”In real life” = i verkliga livet).
Klassens biologilärare Ann-Elin Hobberstad berättar att hon tidigare arbetade på en skola i Uppsala, där det fanns en flicka som hade ”jättemånga kompisar” på nätet.
– Sedan berättade hon att hon stämt träff med en jämnårig flicka – och den som dök upp var en äldre kille. Som tur var hade hon en kompis med sig, säger Ann-Elin Hobberstad.

Vidöppen dator
Nätet innehåller också andra saker att vara uppmärksam på. Nedladdning av musik och filmer har blivit alltmer populärt, men när man har ett nedladdningsprogram ”ligger hela datorn vidöppen”, som Marcus Svensson uttrycker det.
– Min pappa har ett sådant, och jag testade en gång att gå in i hans dator. Jag kunde se allt, till och med hur mycket han hade på bankkontot, säger Marcus Svensson.
Internet uppfanns av USA:s militär, i syfte att sprida information mellan datorer för att rädda den undan ett kärnvapenkrig. Tanken var att hur många datorer som än förstördes, skulle det alltid finnas någon dator någonstans som klarat sig, och där informationen fanns kvar.
– Och så fungerar det än i dag. Allt du lägger ut på nätet, finns alltid kvar någonstans, säger Marcus Svensson.
Något att tänka på när man exempelvis skriver nätdagbok eller mailar bilder på sig själv.
Eleverna Oliver Andersson och Tobias Hage kände redan till många av farorna på nätet.
– Men det var bra att vi fick lära oss lite mer. Så man vet vad man ska hålla koll på, säger Oliver Andersson.
– Jag kommer absolut att vara försiktigare i fortsättningen, säger Tobias Hage.

Pengar för sex
Efteråt startar Marcus Svensson en av skolans datorer och loggar in på Aftonbladets chattsida, där han presenterar sig som en 13-årig flicka. Inom tio sekunder kommer de första påstötningarna, från män som enligt egen utsago är i 30-årsåldern: ”Har du haft sex för pengar någon gång?”, ”Läge att sexchatta?”, ”Har du fått hår där nere?”
– Och nu är det ändå en vardagsförmiddag. Deras favorittidpunkter är sportlov och andra tider då de vet att många barn är ensamma hemma.
Marcus Svensson loggar ut och loggar in igen, denna gång som en 13-årig pojke. Minuterna går utan att någon tar kontakt.
– Så man måste tänka på att internet egentligen är två skilda världar för pojkar och flickor, säger Helena Wachowiak.