DELA

Troligen björn på Jurmo

Brändöbjörnen verkar ha tagit sig till Jurmo. I går påträffades sönderrivna ensilagebalar, som bär spår efter klor med cirka 15 centimeters spännvidd.
Den första observationen gjordes på Åva i början av juli, då Staffan Sjöman påträffade en björn i sin trädgård.
Ett par veckor senare siktades en björn som rörde sig västerut på Björnholma, och i början av september verkade björnen vara tillbaka på Åva. En kvinna såg då ett djur som troligen var en björn, som stod och åt matrester i hennes trädgård.
I går morse hittades flera ensilagebalar uppslitna på ett fält på Jurmo.
– Jag var där kvällen innan, och då såg jag inget speciellt. Det måste ha inträffat under natten, säger Johan Nylund, medlem i den jordbrukssammanslutning som äger ensilaget.

Brett mellan klorna
Plasten runt de helt eller delvis uppslitna balarna bär tydliga spår efter klor. Johan Nylund uppskattar spännvidden mellan första och femte klon till cirka 15 centimeter.
Vad kan locka en björn att rota i ensilage?
– Det borde egentligen någon som är mera kunnig om björnar uttala sig om, men jag har funderat lite på det. Den här björnen lär ju ska ha rotat i folks sopor tidigare, så den kanske har lärt sig att där det finns plast finns det ätbart. Eller så var den helt enkelt nyfiken. Den verkar ha tappat intresset för balarna när den sett innanmätet, säger Johan Nylund.
Hur är stämningen på Jurmo efter det här?
– Nu är det väl lite nyhetens behag, men blir den kvar här kommer nog folk att vilja ha bort den. Vi i jordbrukssammanslutningen har ett 20-tal highland cattle-kor, ger den sig på dem blir det kostsamt.

Kärlekskrank?
Biträdande jaktförvaltare Marcus Nordberg tror att björnen sannolikt är en ensam hane, som letar efter en livspartner.
– Och det lär den ju inte hitta ute på öarna, så förr eller senare kommer den troligen att söka sig tillbaka till fastlandet, säger han.
Unga björnhanar kan röra sig långa sträckor när de börjar närma sig fortplantningsåldern, enligt Marcus Nordberg.
– I Sverige var det en björn som gick från Dalarna ända till Stockholm, men där hade den ju inget att hämta. Så då gick den hela vägen tillbaka igen.
Marcus Nordberg tror inte att man behöver vara rädd för att röra sig på Jurmo. Björnhonor med ungar kan vara farliga, men annars är björnar ofta mer rädda för människor än tvärtom.