DELA

Stor oro i Kumlinge för färjjobben

– Kring köksborden i Kumlinge är jobben det ständiga samtalsämnet numera. Oro sprider sig i familjer, i byar, i kommuner. Vem kommer att ha jobb till sommaren? Om ett år? Om två?
Det skriver Kumlinge kommuns representanter, som uppvaktade landskapsregeringen i går.
I ett gemensam skrivelse luftar Mats Perämaa, Torbjörn Engman, Christian Dreyer, det vill säga Kumlinges fullmäktigeordförande, styrelseordförande och kommundirektör, sin oro över vad det blir av kommen om många jobb försvinner i och med privatiseringen av skärgårdstrafiken.
Det är med oro Kumlingebon ser den stegvisa privatiseringen av landskapets färjor som nu sker, särskilt då många av uppdragen tycks gå till utomåländska rederier, heter det.
Det är få familjer i skärgården som inte har en relation till sina färjor. Alla känner någon som arbetar på färjorna och dessa arbeten har länge ansetts vara en möjlighet för ungdomar som vill leva ett liv i skärgården och samtidigt ha en trygg anställning.
– Aldrig har oron varit så stor som i dessa tider, skriver de tre i Kumlinges ledning.


Drabbar var tionde
I Kumlinge finns ungefär 200 personer i arbetsför ålder.
Av dessa har enligt vad kommunen erfar 19 personer hela eller delar av sin försörjning genom arbete vid skärgårdsfärjor och vajerfärjor.
Det betyder att 10 procent av Kumlinges arbetsföra befolkning riskerar att mista sin försörjning vid en total privatisering.
Det betyder att Kumlinge kommun kan mista 150 000 euro – det vill säga 15 procent – av skatteintäkterna.
Läs mer i papperstidningen!

Kiki Alberius-Forsman