DELA

Protest mot nytt taxitillstånd

Det finns inte utrymme för fler taxichaufförer i Lemland. Det menar taxiföretagaren Per-Sune Söderlund.
– Landskapet har bara gjort det här på rutin, säger Söderlund.
Efter en tidigare taxichaufförs pensionering har det funnits tre istället för fyra tillstånd i Lemland.
– Vi har tre stycken nu gällande, det räcker anser jag. Den vanliga taxameterkörningen är mycket liten. Det är skolskjutsar och andra samhällsrelaterade körningar som är viktigast, säger Söderlund.
Skolskjutsarna i Lemland går allt mindre med taxi och allt mer med buss. Därför kontaktade Söderlund kommunen om att något tillstånd för taxitrafik inte behövdes.
– Det verkar vara på det sättet att taxitillstånd i dagsläget hanteras ensamt av landskapet utan hörande av kommunen. Därför har kommunen inte heller erhållit någon begäran om utlåtande i fallet, säger Lemlands kommundirektör Mikael Smeds.
Ansvarig tjänsteman Petra Bengts tycker tvärtom.
– Nästan alla taxichaufförer måste förnya sina tillstånd. När ett blir ledigt utannonseras det om inget annat sägs. Vi har inte fått några uppgifter om att det inte behövs. Anser man det får man kontakta kommunen eller oss. Vi har inte hört någonting, så vi gjorde en standardprocedur, säger Bengts.
Är det inte lite trubbigt hanterat?
– Kommunen har tillsammans med landskapsregeringen bestämt hur många tillstånd det finns och har man ingen annan information utgår man från det.

Erik Hallstensson