DELA

Nu trängselskattas åländska bilar

Från och med årsskiftet betalar ålänningar och andra utländska förare trängselskatt i Stockholm och Göteborg.
– Det enkla svaret är att det betyder högre kostnader, säger Tony Saarinen på Transmar.
Lagändringen om trängselskatt för utländska fordon i Sverige har nu trätt i kraft. Enligt lagen ska utländska fordon som finns registrerade i fordonsregister faktureras för sina passager förbi vägtullarna.
Den som kör i Stockholm med en ålandsregistrerad bil kommer, om systemet fungerar som det ska, att få hem en avi. Räkningen kommer månaden efter passagerna förbi vägtullarna och ska betalas ytterligare en månad senare.
Varje passage in till eller ut från Stockholm måndag-fredag kostar 10, 15 eller 20 kronor beroende på tidpunkt. Dyrast är det under rusningstid kl 07.30–08.29, och 16.00–17.29. Det maximala beloppet per dag och fordon är 60 kronor.
Svenska yrkeschaufförer välkomnar systemet. Åkeribranschen har länge påtalat det orättvisa i att utländska företag inte betalat trängselskatt.
För den åländska yrkestrafiken innebär skatterna högre kostnader för körningarna. Transmar kör flera gånger per dag från och till kunder i Stockholm.
– Det här är så nytt så vi har inga exempel på hur det ska tillämpas, men om de tillför en avgift brukar de hitta ett sätt att debitera. Jag är inte alls orolig för att det inte kommer en faktura i sinom tid, säger Tony Saarinen.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson