DELA

Nära 15 000 ålänningar är på Facebook

Drygt 60 procent av de Facebook-myndiga ålänningarna är registrerade på det sociala mediet.
Men Facebook verkar dock inte användas lika flitigt som förr och den yngre generationen är mer intresserad av nya kanaler.
Men Mats Adamsczak tror inte att Facebook håller på att försvinna. Användningen bara ändras.
– Man ”postar” inte lika mycket mer, det är en mognare användning. Man använder Facebook på ett fiffigare sätt.
Adamsczak tror att den sociala mediajätten går igenom en föryngring.
– Ungdomar går i bräschen. Man säger att de försvunnit från Facebook, men de uppdaterar så lite bara. De är i hemliga grupper och använder mediet på ett fiffigare sätt. Det finns inga undersökning som visar att ungdomarna skulle försvinna helt och hållet, det stämmer inte. Facebook växer fortfarande.
Andra kanaler växer också, såsom Instagram och Snapchat, men Adamszcak jämför det med tv-kanaler. Man tröttnar inte på en gammal kanal, bara för att man fått en till.
– Man börjar ”zappa” mellan olika medier.


Stor betydelse på Åland
Oron kring de nya medierna har avtagit och man börjar nu se dess potential. På Åland använder drygt 60 procent av befolkningen över 13 år det populära mediet, sammanlagt cirka 14 600.
– Man börjar se nyttan med det hela. Som på Åland är det klockrent ha Facebook som ett socialt hjälpverktyg i allt från att hitta bortsprungna hundar till att fråga ”vem ska till Ikea?”. Men man måste ha ganska många Facebook-vänner för att det ska funka.
Även inom politiken har de sociala medierna haft stor betydelse.
– Jag tror att politikerna har en helt annan förståelse för vad de sociala medier ger för möjligheter, att det är viktigt för det åländska samhället.
Läs mer i papperstidningen!

Heidi Hendersson