DELA

Lyft för hela företaget

I ett byggföretag står lyftkapaciteten i centrum. Alla jobb blir lättare och säkrare när en toppmodern lyftkran kommer till Mattssons.
– Vi funderade i 6 månader, och så tog den 6 månader att bygga, säger Kjell Mattsson.
I torsdags kom en splitterny kranbil till byggfirma Hans Mattsson på Möckelö. Ekipaget är byggt i Finland och består av en Hiab-kran på en MAN-bil. Mattssons har från början specificerat hela byggets egenskaper tillsammans med konstruktören. Finesserna är många. Bilen har en backkamera som slås på automatiskt när backen läggs i.
– Ibland smyger det upp bilar bakom. Många förstår inte risken när det är last på. Med kameran blir allt mycket säkrare, säger vd Kjell Mattsson.
I hytten finns mikrovågsugn och säng. Bilen kan driva på de främre hjälphjulen och tar sig på så vis fram bättre och tar sig ur fastkörningar.
Men det är kranen och bilen i kombination som betyder mest för arbetet. Stödbenen viks helt in i bilen, som också har stödben framtill. Det gör att kranen kan lyfta åt alla håll, runt om hela bilen. Kranarmens främre led kan böjas i negativ vinkel. Armens ledning gör att tungt byggmaterial kan lyftas in i alla upptänkliga öppningar på ett bygge. Kranen rationaliserar produktionskedjan på ett bygge.
– Det börjar med att materialet kommer till oss. Sedan kan vi köra det nästan vart som helst med den här bilen. Vi kan köra ut direkt och lagra allt material inomhus, säger berättar Kjell Mattsson.
Trots att den är 31 meter hög kan kranen vikas ihop till ett paket på lastbilen. Det gör att firman också kan lasta på återstående del av dragare och på släpet. Byggbaracker kan köras ut och lyftas av direkt. Mattssons specificerade också att flaket på dragare och släp ska kunna öppnas. På så sätt kan bilen också köra båtar, kölen går ned i öppningen.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson