DELA

Kyrkoherden klurar på vindkraften

Principen finns redan registrerad hos Patent- och registerstyrelsen. Joe Brandt hoppas på kapital.
– Jag säger som Picasso, jag målar och målar men säljer inte, säger Brandt, pensionerad kyrkoherde.
Joe Brandt ser vindkraftverk från vardagsrumsfönstret i Jomala Sandvikar. Hans intresse för fysik och teknik har lett honom till en idé.
– Nästa steg för vindkraften är lagring av energin. Det finns siffror på att 600 kilowattimmars kraftverk rör sig 97 procent av tiden. Vindkraften på Åland säger att all deras produktion går direkt ut på nätet, att de inte i nuläget behöver lagra något. Men i framtiden kunde vi ha mycket mer vindenergi om vi kunde lagra den. En kubikmeter lagrad luft borde ge 19 kilowatt netto tillbaka ut på nätet, berättar Brandt.


Entusiasm
Systemet är anmält till Patent- och registerstyrelsen, PRS som en nyttighetsmodell. Det går ut på att lagra energin från vindkraftverken i form av tryckluft.
Förenklat beskrivet driver vindkraftverken också skruvkompressorer. Dessa ökar trycket i stora tryckluftsbehållare och styrs digitalt. När energin behöver användas driver tryckluften generatorerna i kraftverket.
– Tankar kan också grävas ned under jord för att utnyttja luften som jordvärme.
Brandt har registrerat sin uppfinning som en nyttighetsmodell hos PRS, vilket innebär att han har nyttjanderätten.
Det är inte bara pengar utan även entusiasm för vindkraftslösningar som driver Joe Brandt.
– Det är klart att vindkraftverk är fult i miljön på vissa ställen, men inte är kärnkraftverk vackra heller. Det är samma med pengarna, vindkraften kanske är dyr men kärnkraften är inte heller billig.

Erik Hallstensson