DELA

Körkort hälften billigare i Åbo

Bilskolor i Åbo raggar kunder genom att dumpa priserna.
Där kostar kortet 1 025 euro mot 2 010 på Åland.
– Varför är det nästan hundra procent dyrare att ta körkort på Åland än i Åbo, undrar en av våra läsare.
På den finskspråkiga sajten autokouluhinnat.fi, som kontinuerligt uppdaterar bilskolornas priser i hela landet, ser man att så verkligen är fallet. Bilskolor i Åbo med omnejd toppar, med priser mellan 1 025 och 1 000 euro, den 9 januari listan över landets billigaste B-körkort.
– Det heter marknadsekonomi och fri konkurrens, förklarar Kalle Lahervo på bilskolan Epic.
– Åbo lockar genom att dumpa priserna betydligt fler kunder nu. Kunderna finns i dag inom en radie på 150 kilometer. Vi har också haft en ålänning som har tagit körkort hos oss.
På autokouluhinnat.fi får man veta att medelpriset för ett B-körkort i Finland är 1 495 euro. Mest eller 2 405 euro får man betala i Helsingfors.
Åländska Jahréns bilskola är med 2 010 euro just nu den tredje dyraste i hela landet. Att Åland hamnar så högt upp kan delvis förklaras med att vi inte har samma körkortslag som i riket. Sedan den nya lagen infördes i Finland har priserna sjunkit märkbart.
– Jag har ingen aning om eller hur den nya körkortslagen på Åland kommer att påverka priset för vår del. Jag vet för lite ännu, säger Yana Jahrén.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen