DELA

Kärlek i uniform

Daniela Back hade länge drömt om att gå militären och när hon blev färdig från restaurangskolan 2007 tänkte hon ”nu eller aldrig”. Och tur var väl det. För på brigaden i Nyland väntade hennes framtide make.
– Det var det bästa beslut jag någonsin gjort, säger Daniela Back.
Den sjunde januari 2008 tog livet en ny vändning för Pargasbon Jonas Back. Han hade tjänstgjort på Nylands brigad i Ekenäs i sex månader och var gruppchef för första kustkompaniet. Just den här dagen hälsade han de nya rekryterna välkomna och bland dem fanns en som fångade hans intresse, ålänningen Daniela Back
– Hon var knallblond och såg oskyldig och söt ut. Jag tänkte ”vad gör hon här?”, säger han med ett skratt.
Daniela Back var dessvärre för upptagen av alla intryck den där första dagen för att hinna spana in gruppchefen med det snaggade huvudet.
– Men dagen efter så… Jag kommer ihåg att han stod snett till min sida och det var något med honom som var speciellt. Jag tyckte typ att han var den snyggaste i världen, säger Daniela med ett brett leende.
De förtjusta tu utväxlade dock inte annat än artighetsfraser under de tre första veckorna på plats, men under första permissionen såg Daniela att Jonas tagit kontakt via Facebook. Faceboook ledde till MSN, som ledde till telefonmess och första daten blev över en öl i Åbo med en några andra militärkompisar.
– Det var ett fåtal personer som var med ut, men på måndag morgon visste alla i enheten, 200 personer, säger Jonas.


”Svansen mellan benen”
Ett halvt år tjänstgjorde de tillsammans och tillbringade permissionerna ihop. På plats i brigaden fanns det inte tid för myspys.
– I veckorna var det liksom ”tja, hur går det?”, säger Jonas med ett skratt.
Paret blev hemförlovade samtidigt, men Jonas stannade kvar och arbetade som sergeant ett år och Daniela jobbade på Eckerölinjen och pendlade till kärleken i Ekenäs. 2009 flyttade de till Åbo och ett år senare gifte de sig. 2011 fick de sitt första barn, Mathilda, och senare samma år bar flyttlasset av till Åland. I dag har de tre döttrar och ska snart påbörja bygget av sitt eget drömhus i Danielas hemkommun, Sund.
– Mina vänner hade skojat innan jag for till militären att jag bara gjorde det för att träffa en kille och jag sa ”nej, nej, absolut inte!”. Så jag hade lite svansen mellan benen när jag kom hem, säger Daniela med en road blick på Jonas vid sin sida.


Ni kan vinna en middag!
Hur träffade ni? Sa det klick? Eller krasch?
Inför alla hjärtans dag efterlyser Nyan era kärlekshistorier! Bland de som anmäler sig lottar vi ut en romantisk middag till ett värde av 100 euro på Nautical. Vi kan inte lova att skriva om alla historier, men vi vill gärna dela med oss av så många som möjligt! Man får också anmäla någon annans historia!
Sista anmälningsdagen är måndagen den 9 februari. Skriv till familjen@nyan.ax och berätta kort hur ni träffades. Ange också ett telefonnnummer där vi kan nå er dagtid.

Heidi Hendersson