DELA

Från banken till Birka Jan Erik Sundberg: Jag är en typisk byggare

Om en månad lämnar Jan Erik Sundberg jobbet vid Ålandsbanken för att bli försäljningschef på Birka Line.
– Det ska bli riktigt kul!
Jan Erik Sundberg, tidigare bland annat chefredaktör och vd på Nya Åland, lämnar jobbet som avdelningschef för affärsutveckling på Ålandsbanken efter åtta år. I månadsskiftet oktober-november tillträder han sin nya post på Birka där han ska utveckla försäljningskonceptet ombord på Birka Paradise.
– Egentligen är det nog ungefär samma som mitt jobb på banken. Jag ska försöka ta reda på vad kunderna vill ha och sedan ge dem vad de vill ha.
Han beskriver sig som en ”typisk byggare”. När det byggs nytt vill han gärna vara med. När det är färdigbyggt så vill han vidare.
– Jag anställdes till Ålandsbanken för att utveckla bankens internetstrategi. Det har vi gjort, med dokumenterad framgång, och nu säljer bankens dotterbolag Crosskey Solutions internetbankens koncept åt olika håll. Nätbanksbygget är slutfört för min del och nästa bygge väntar.

Ska först lyssna
Han ser många möjligheter i sitt nya jobb.
– Men först ska jag lära mig hur allt fungerar, träffa dem som jobbar ombord och lyssna på vad de har att säja. Det finns saker att göra, men jag tror att det mesta redan finns i huvudet på dem som vet mest, det vill säga arbetstagarna ombord.
Han beskriver sig också som ”lite envis”.
– Jag genomför det jag har tänkt genomföra. Jag slutar inte på halva vägen.
Så blir han på sätt och vis parhäst igen med Anders Ingves, tidigare kollega på Ålandsbanken och numera Birka-vd.
– Första gången vi jobbade ihop var på Eckerölinjen i början av 70-talet. Vi tycker inte alltid lika, men vi respekterar varandras åsikter, säger Jan Erik Sundberg.

Ny tjänst
Försäljningschefstjänsten är ny inom rederiet. Den annonserades ut i juni, och efter sedvanlig procedur med intervjuer och diskussioner valdes Jan Erik sundberg, berättar Anders Ingves.
– Han var en av dem som anmälde intresse. Sammanlagt hade vi över 30 intresserade från Åland, Sverige och Finland.
Anders Ingves betonar att Jan Erik Sundberg ska rapportera till vice vd Brage Jansson.
– Uppdraget är att utveckla den kommersiella verksamheten ombord tillsammans med intendenter, butikschefer, bar- och restaurangchefer och kunder, förtydligar Anders Ingves.