DELA

ForMare får fart på sjömännen

Ett nytt projekt, ForMare, ska stötta och följa upp sjömän som vill träna och bättra på sin hälsa.
– Det är viktigt med skicket när man också är ansvarig för ganska många passagerare, säger Johan Treuthardt, projektchef.
Sjömansservicebyrån, sjömanspensionskassan, Alandia och rederierna har dragit igång ForMare, som har runt 100 deltagare. På tisdagen tog några av dem det första steget mot en bättre hälsa i Mariehamn. Deltagarna testades med tre redskap: ergometertest på träningscykel, enklare muskelövningar och mätning av kroppens sammansättning.
– De här sakerna är lätta att mäta och standardisera. De mäter också saker som är viktiga för den här målgruppen, berättar Mikael Paajanen, tränare och fältansvarig.
Efter testerna får varje deltagare ett personligt träningsprogram och en tidtabell. Under 6 månader tränar sedan deltagarna regelbundet med en tränare. Varje deltagare kan lägga upp sitt schema själv, så det passar med arbetstiderna.
Programmet tar inte slut efter ett halvår.
– Det här är inte tänkt att bli någon ”quick fix”. Vi fortsätter med stödträffar under tre år. Under den tiden vill vi se att kurvorna fortfarande pekar uppåt, säger Treuthardt.
Kjell Robertsson från Lemland arbetar på Eckerölinjen. Han fick information om programmet ombord.
– Jag tänkte att jag vill vara med. Det finns ett gym ombord med löpband och träningscykel, men jag är aldrig där, säger Robertsson.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson